Oude tekening leidt tot reproductie lantaarns

De Appelmarktbrug, één van de vier rijksmonumentale bruggen van Schiedam, wordt momenteel gerestaureerd.  De staalconstructie wordt hersteld, de brug wordt geschilderd, het houten dek wordt vervangen én de lantaarnpalen worden in oude glorie hersteld.

De Nood heeft de opdracht gekregen om de armaturen, die vroeger de brug verlichtten, te reproduceren en is inmiddels begonnen met de productie van deze historische verlichting. Aan de hand van één oude tekening uit het gemeente-archief worden de replica’s voor de Appelmarktbrug gemaakt. Helemaal identiek aan de tekening zijn de lantaarns niet; deze keer worden ze voorzien van een energiezuinige LED-oplossing.

De restauratie van de gehele brug wordt uitgevoerd in drie fases. Zo blijft de brug een deel van de tijd begaanbaar en blijft de overlast zoveel mogelijk beperkt. In de laatste fase van de restauratie keren de historische lantaarnpalen terug naar de plek waar ze horen. De brug is naar verwachting eind mei gereed.

www.denood.nl