Kantorenmarkt stabiliseert

Na een jarenlange daling is de opname in de Nederlandse kantorenmarkt in 2014 gestabiliseerd. Het totale opnamevolume in Nederland in 2014 is 1,02 miljoen vierkante meter. Dit blijkt uit het Office Market Report 2014 van vastgoedadviseur Colliers International.

De bodem lijkt te zijn bereikt, volgens Eric Annaert, Director of Corporate Real Estate Solutions bij Colliers: “Door een verbetering van het economische klimaat kan het aantal transacties komend jaar wel toenemen, maar steeds meer organisaties hebben minder kantoorruimte nodig door automatisering van arbeidsprocessen, de invoering van andere type werkplekken, en het steeds efficiĆ«nter gebruik van kantoorruimtes. De omvang van veel transacties zal daarom dalen. Ik verwacht dan ook geen fors herstel van de opnamevolumes de komende jaren. Een goed voorbeeld is de verhuizing van het hoofdkantoor van Atos naar Amstelveen. Het bedrijf neemt weliswaar 9.000 vierkante meter op, maar laat een groot volume achter in Utrecht.”

Opnamegroei is wel te zien in de TMT-sector met innovatieve, op technologie gebaseerde bedrijven. Zo zijn organisaties als Booking.com in Amsterdam en Bol.com in Utrecht het afgelopen jaar beide flink gegroeid in het aantal vierkante meters.

Het aanbod van kantoorruimte daalde licht afgelopen jaar, volgens Kes Brattinga, Head of Research bij Colliers: “Door vele transformaties van leegstaande kantoren en een beperkte hoeveelheid nieuwbouw is het aanbod iets gedaald naar 7,18 miljoen vierkante meter. Er hangt echter nog veel verborgen leegstand boven de markt bij bedrijven die te ruim in hun huisvesting zitten, waardoor het aanbod in 2015 weer kan stijgen.”

Vooral in de publieke sector en de zakelijke dienstverlening vindt veel centralisatie van vestigingen plaats, wat vrijwel altijd gepaard gaat met inkrimping van het aantal vierkante meters. Zo komt er de komende jaren alleen in Den Haag al 450.000 vierkante meter kantoorruimte van het Rijk op de markt.