Werkzoekenden: voorkeur voor variabele werktijden

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, geven massaal de voorkeur aan een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden. 41 Procent kiest het liefst voor variabele werktijden. Dat wil zeggen dat men een speling heeft van ongeveer 1,5 uur om te bepalen wanneer hij of zij begint en eindigt. Dit blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction, onder 1.270 werkzoekenden.

Slechts een kwart van de respondenten geeft juist de voorkeur aan vaste werktijden (27 procent). De rest wil zijn werktijden volledig zelf in kunnen delen of heeft geen voorkeur.

Werkzoekenden laten de aantrekkelijkheid van een baan verder voor het grootste deel afhangen van de arbeidsvoorwaarden. 48 Procent van de werkzoekenden geeft aan dat het salaris, maar ook zaken als vakantiedagen bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van een functie. Daarnaast zijn de inhoud van een functie (45 procent), de mogelijkheid om dicht bij huis te werken (28 procent), de vrijheid en het vertrouwen (28 procent) en de cultuur en sfeer (26 procent) volgens de ondervraagde werkzoekenden belangrijke zaken die positief bijdragen aan de aantrekkelijkheid van een baan.

Sollicitanten denken uiteraard na over hoe zij een goede eerste indruk achterlaten op de organisatie. Andersom gebeurt dat net zo. Maar waar moeten organisaties rekening mee houden om een goede impressie achter te laten bij sollicitanten? Uit het kandidatenonderzoek blijkt dat meer dan de helft (55 procent) van de werkzoekenden voor hun eerste indruk afgaat op het verloop van het eerste gesprek. Ook de website wordt veel genoemd als referentiekader. 48 Procent van de respondenten gebruikt dit om een impressie op te doen. Overige zaken die genoemd worden zijn: informatie uit de media (36 procent), vacatureteksten (32 procent) en informatie via vrienden en kennissen (31 procent).

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: “Mede dankzij de opkrabbelende economie, zien we ook dat de arbeidsmarkt weer tekenen van herstel toont. Dat werkgevers kunnen kiezen uit driehonderd sollicitanten voor één vacature zal steeds minder voorkomen. Concreet betekent dit dus ook dat werkzoekenden meer keuzevrijheid krijgen als het gaat om het kiezen van de perfecte baan. Daarom is het goed om juist nu rond te tafel te gaan zitten met HR om zaken als salaris en werktijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Op deze manier word je een aantrekkelijkere werkgever voor talent dat op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Helaas krijgen we talenten niet zomaar in de schoot geworpen.”

www.uniquehroffice.nl