Bamboe bezig met opmars

Marktleider MOSO International heeft haar volledige bamboe productassortiment laten certificeren op de gebieden kwaliteit, milieu en gezondheid. Mede door deze certificeringen behalen de bamboeproducten van MOSO een nog hogere score in BREEAM NL en LEED, de leidende duurzaam-bouwen certificeringssystemen wereldwijd.

Arjan van de Vegte, R&D manager bij MOSO: “MOSO heeft de afgelopen jaren grote investeringen gedaan om in samenwerking met gerenommeerde testinstituten aan te tonen dat er geen beperkingen meer zijn om industrieel verwerkt bamboe grootschalig in te zetten in de bouw als volwaardig, en zelfs veel duurzamer, alternatief voor tropisch hardhout. Zo heeft bamboe op milieugebied al een voorsprong door de enorm snelle groei en de jaarlijkse constante oogst, waardoor van ontbossing geen sprake is. Maar MOSO is een stap verder gegaan door haar producten ook beschikbaar te maken met FSC-certificering, de meeste strenge bosbouw certificering wereldwijd. Daarnaast heeft MOSO de ecologische en CO2 voetafdruk van haar producten laten testen door de TU Delft, volgens de internationale LCA methodiek. Hieruit blijkt dat de massieve bamboeproducten CO2 neutraal zijn over de gehele levenscyclus. Als gevolg van de certificeringen is het mogelijk extra credits te halen bij toepassing van MOSO bamboe producten voor de belangrijkste duurzaam bouwen ecolabels wereldwijd: BREEAM en LEED.”

Naast duurzaamheid worden de kwaliteit en gezondheid van producten steeds belangrijker en wordt dit in verschillende Europese landen ook aan strenge richtlijnen onderworpen. Zo is in Frankrijk en Duitsland de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOC’s) bij interieurbouw al aan strenge eisen gebonden. Ook in België is het gebruik van VOC’s op 1 januari 2015 streng gereguleerd. Van de Vegte: “Uitgebreide VOC-testen van het Bremer Umweltinsitut tonen aan dat alle MOSO bamboevloeren gemakkelijk voldoen aan alle Europese criteria en zelfs zijn geclassificeerd als A en A+ volgens de strenge Franse normen. Dat is de hoogst mogelijke score.”

Een van de belangrijkste recente ontwikkelingen op het gebied van certificeringen is de ontwikkeling van een aparte EU-norm voor de CE-markering (Conformité Européenne) van bamboevloeren. Samen met het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft MOSO het voortouw genomen om een eigen gestandaardiseerde norm voor bamboevloeren te ontwikkelen, die aan strenge kwaliteits-, veiligheids-, en gezondheidseisen voldoet. Van de Vegte: “De verwachting is dat deze nieuwe norm in de zomer van 2015 officieel zal worden gepubliceerd door de Europese Commissie. Nu alle benodigde certificeringen op orde zijn, staat niks een groene bamboo-based-revolutie meer in de weg.”

MOSO International BV is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van innovatieve en milieuvriendelijke, uit bamboe vervaardigde, producten voor interieur en exterieur toepassingen. MOSO is een mondiale speler die al zeventien jaar actief is vanuit het hoofdkantoor in Zwaag en vestigingen in China (Hangzhou), Spanje (Barcelona) en Italië (Milaan). Met haar ruime ervaring en focus op innovatie kan MOSO aan de hoogste klanteisen voldoen en is inmiddels uitgegroeid tot Europees marktleider en het A-merk in hoogwaardige industriële bamboe producten.

www.moso.eu