Interface wint weer een duurzaamheidsprijs

Van links naar rechts: Laure Rondeau (Sustainability Manager Interface Nederland), Karmenu Vella (Europees Commissaris) en Jean Marc Guibaud (Sales Manager Interface Nederland). (Foto: Europese Commissie).

Interface Nederland, eerder dit jaar genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, heeft 1 december 2014 in Lyon de prestigieuze European Business Award for the Environment 2014-2015 gewonnen in de categorie International Business Cooperation.

Dit werd bekendgemaakt door de Europees Commissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij, Karmenu Vella, bij een ceremonie tijdens de zeventiende editie van het Europees Forum voor eco-innovatie in Lyon, Frankrijk. Interface krijgt lof voor de duurzame en innovatieve manier van werken. Met betrekking tot dit project werkt Interface samen met de Zoological Society of London (ZSL). Naast Interface behoorde ook de Nederlandse bedrijven Perfotec en OCI Nitrogen tot de zeventien finalisten voor de European Business Awards for the Environment.

Karmenu Vella, Europees Commissaris voor Milieu, Maritieme zaken en de commissaris voor Visserij: “Ter versterking van de Europese economie, moeten bedrijven ernaar streven eco-innovatie in het hart van hun business model te zetten en de vijf winnaars van EBAE zijn daar uitstekende voorbeelden van. Deze bedrijven, zowel grote als kleine, bewijzen dat het milieu en de zakelijke prestaties hand in hand kunnen gaan. ”

Deze International Business Cooperation Award gaat naar een bedrijf dat zich actief inzet voor het delen van kennis en technologie in internationale sector overschrijdende partnerschappen, die bijdragen tot duurzame groei in ontwikkelingslanden. Dit jaar is de winnaar Interface Nederland voor het project Net-Works. De jury selecteerde dit project vanwege het ambitieuze doel om het groeiende mondiale milieuprobleem van afgedankte visnetten aan te pakken, terwijl er tegelijkertijd sociaal-economische voordelen worden verstrekt aan de armste kustgemeenschappen in de wereld. Met elke 2 kilo van de verzamelde netten voor hergebruik, koopt men 1 kilo rijst, hetgeen twee maaltijden is voor een gezin van vijf à zes  personen.

Interface Nederland werd geselecteerd uit een shortlist van zestien kandidaten uit tien Europese landen. De jury bestond uit 24 deskundigen uit de Europese en nationale overheden, de academische wereld, het bedrijfsleven en de groene technologiesector en werd voorgezeten door professor Marco Frey. De zestien finalisten werden geselecteerd uit 152 inzendingen, uit 22 Europese lidstaten en kandidaat-lidstaten.

De European Business Awards voor het milieu herkennen en bevorderen pioniers op het gebied van groene innovatie. De Awards voor het milieu werden vastgesteld door de Europese Commissie Directoraat-generaal Milieu in 1987. Ze worden elke 2 jaar uitgereikt en hebben tot doel het erkennen en belonen van Europese bedrijven die succesvol innovatie, economische haalbaarheid en zorg voor het milieu hebben samengebracht. De uitreiking bestaat uit vijf awards die bedrijven belonen voor management, producten, processen, internationale samenwerking tussen ondernemingen en activiteiten op het gebied van biodiversiteit die bijdragen aan de economische en sociale ontwikkeling, zonder afbreuk te doen aan het milieu.

Meer informatie over de winnaars, de runners-up, de selectieprocedure en het verleden van de EBAE-wedstrijden is te vinden op http://ec.europa.eu/environment/awards/