Tabletgebruik verbetert de productiviteit

Foto: Kaboompics - Karolina Grabowska

Tabletgebruik verbetert de productiviteit van de werknemers in meer dan de helft van de ondernemingen in de Benelux (54 procent). Werkgevers schatten dat een werknemer gemiddeld 28 procent productiever is met een tablet.

Deze cijfers zouden betekenen dat iemand zonder tablet op een gemiddelde werkdag bijna 2 uur extra nodig heeft om dezelfde hoeveelheid werk af te krijgen als een werknemer met een tablet. De tabletgebruikers zelf zijn daar minder zeker van: ongeveer een op de vier werknemers (24 procent) denkt dat werken met een tablet de productiviteit verbetert en dat hij gemiddeld 19 procent meer uit de werkdag kan halen.

De resultaten over het tabletgebruik in de Benelux komen voort uit een uitgebreide studie, die in opdracht van Panasonic Toughpad uitgevoerd werd door onderzoeksbureau Dynamic Markets. Voor het onderzoek werden ruim 2.300 professionele tabletkopers en -gebruikers ondervraagd in bedrijven met meer dan vijftig werknemers. De ondervraagden waren afkomstig uit de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Rusland, Turkije en Polen.

Turkse werkgevers zijn het meest overtuigd van de productiviteitstoename door tablets (80 procent). De toename zelf wordt het hoogst geschat door de kopers in het Verenigd Koninkrijk: 44 procent. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 33 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de productiviteit toeneemt wanneer de tablets gebruikt worden voor gespecialiseerd werk. Werknemers in de Benelux die hun tablet voor dat soort werkzaamheden gebruiken, doen dit voornamelijk voor de controle van logistieke processen (12 procent), GIS-informatie (12 procent) en als barcodelezer (10 procent). Slechts 4 procent van de professionele gebruikers in onze regio maakt gebruik van tablets voor het registreren van betalingen en 1 procent voor het scannen van RFID- en NFC-tags.

Ondanks de toename in de productiviteit zien gebruikers nog ruimte voor verbetering van hun tablets. In het onderzoek geeft 64 procent van de gebruikers in de Benelux aan niet volledig tevreden te zijn met de prestaties van hun tablet bij werkgerelateerde activiteiten. Bovendien maakt 71 procent van de bedrijven melding van gebruikers die de afgelopen 2 jaar problemen hadden met hun tablets. Van deze problemen heeft 63 procent betrekking op een tekortschietend design of een slechte functionaliteit. De meest voorkomende problemen zijn: batterijperikelen (26 procent), schade (15 procent) en schermleesbaarheid in fel daglicht (14 procent).

De top vijf criteria voor businessgebruikers die een tablet kiezen is volgens het onderzoek: functionaliteit (70 procent), prijs (65 procent), gebruiksgemak (64 procent), compatibiliteit met het besturingssysteem (55 procent) en robuustheid (46 procent).

“De resultaten van dit onderzoek laten een ware productiviteitsrevolutie zien in het Europese bedrijfsleven dankzij tablets”, aldus Jan Kaempfer, General Manager Marketing bij Panasonic Computer Product Solutions. “Maar de markt met bedrijfstablets is nog vrij jong. En aangezien bedrijven tablets steeds meer gebruiken voor complexe, professionele taken, is het nodig dat tabletfabrikanten hun apparaten afstemmen op de verschillende behoeften van de sectoren en hun gebruikers. Ik verwacht dat de productiviteit blijft toenemen wanneer men nieuwe, gespecialiseerde tablets inzet.”

De Executive Summary van de onderzoeksresultaten is hier te downloaden.