Nieuw hoofdkantoor voor AGC

AGC Glass Europe meldt in een digitale nieuwsbrief dat op 30 september een nieuw hoofdkantoor is geopend. Het bijna energieneutrale gebouw is gelegen in Louvain-la-Neuve, 25 kilometer ten zuiden van Brussel. In de AGC Glass Building, die ongeveer vijfhonderd personen kan huisvesten, zitten alle administratieve en centrale diensten van AGC, die vroeger over verschillende locaties in België verspreid waren.

Het gebouw kreeg het Breeam-certificaat ‘excellent’ en kan dan ook een bijna neutrale energiebalans voorleggen. Het beperkte energieverbruik (onder andere voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie.

In zijn inhuldigingstoespraak verheugde Jean-François Heris, CEO van AGC Glass Europe er zich over dat de keuze van hoogtechnologische glasoplossingen (meer dan 13.000 vierkante meter AGC-glas) een doorslaggevende rol speelde in het duurzame en innovatieve karakter van het hoofdkantoor.

Professor David Strong*, auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de gebruikers van gebouwen, voegde daar aan toe: “Dit gebouw werd zo ontworpen dat dankzij grote glaspartijen men op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft. Het komt dus overeen met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de gebruikers.”

* Gastdocent van de Universiteit van Nottingham en van het Oxford Institute for Sustainable Development.