Feestelijke opening ETAP-gebouw

Na 2 jaar van ingrijpende werken is de renovatie en uitbreiding van de ETAP-bedrijfsgebouwen afgerond. Op 5 mei werden de gebouwen van de Belgische lichtfabrikant feestelijk geopend in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij benadrukte het belang van innovatieve bedrijven voor de Vlaamse industrie.

De verbouwingswerken passen in de groeistrategie van ETAP. “Wereldwijd hebben we barre economische tijden achter de rug”, zegt Managing Director Johan Segers. “De ETAP-directie is er altijd van overtuigd geweest dat investeren in de toekomst het beste antwoord was op deze crisis. We hebben er vertrouwen in dat de doorbraak van energie-efficiënte ledverlichting voor een toename van de productie zal zorgen.” De voorbije 3 jaar investeerde ETAP jaarlijks ruim 4,5 miljoen euro (9 procent van de omzet) in productontwikkeling, met een sterke focus op led.

Het ambitieuze bouwproject startte in 2012. De showroom en labo’s werden volledig vernieuwd. Een nieuwe middenvleugel van 1.000 vierkante meter biedt onderdak aan demoruimtes, opleidingslokalen, vergaderzalen en een ruime personeelsrefter. De investering bedroeg ruim 4,3 miljoen euro.

Op maandag 5 mei werden de vernieuwde gebouwen feestelijk geopend. Vierhonderd gasten luisterden naar toespraken van Vlaams minister-president Kris Peeters, professor Hugo Thienpont (Brussels Photonics Team, VUB) en ETAP-voorzitter Christ’l Joris.

Vlaams minister-president Kris Peeters onderstreepte het belang van innovatie voor de concurrentiekracht van de Vlaamse industrie. “Met loonkostverlaging alleen kunnen we niet op tegen de opkomende groeilanden”, stelde Peeters. “Vlaanderen moet unieke producten op de markt brengen, met een grote toegevoegde waarde.” De minister-president verwees daarbij naar de OLED-noodverlichting van ETAP. In oktober vorig jaar lanceerde het bedrijf als eerste ter wereld een noodverlichtingsarmatuur met OLED als lichtbron.

Professor Thienpont schetste een toekomst waarin ‘slimme’ ledarmaturen niet alleen zorgen voor comfortabele en energiezuinige verlichting, maar ook zullen fungeren als internetverbinding. Hij bestempelde OLED als de lichtbron van de toekomst en noemde de OLED-noodverlichting van ETAP een “gedurfde, maar meesterlijke zet”.

Christ’l Joris benadrukte ten slotte dat ETAP al sinds de stichting van het bedrijf in 1949 een voortrekkersrol heeft gespeeld in de verlichtingsmarkt. “Investeren en innoveren blijft ook in de toekomst noodzakelijk om die voortrekkersrol te blijven vervullen.”

Na het officiële gedeelte hadden de genodigden uitgebreid de tijd om het bedrijf te bezoeken en de vernieuwingen te ontdekken. ETAP-specialisten gaven tekst en uitleg bij de laatste innovaties op het vlak van verlichtingstechnologie. Uiteraard was er volop gelegenheid om bij te praten bij een hapje en een drankje.

www.etaplighting.com