Eduard Brink over Light + Building 2014

Van 30 maart t/m 4 april stond Frankfurt in het teken van Light+Building, de internationale, toonaangevende vakbeurs voor licht, architectuur en techniek. Eduard Brink van Brink Licht is een trouwe en enthousiaste bezoeker van de beurs: “Het is een podium voor innovaties. Veel producenten houden hun jongste en meest toonaangevende innovaties achter de hand, om het op Light+Building voor het eerst te kunnen presenteren.”

Bijna 200.000 bezoekers van over de hele wereld bezochten de tweejaarlijkse vakbeurs in Frankfurt. Ruim 2.300 exposanten presenteerden en demonstreerden de nieuwste en meest innovatieve snufjes op het gebied van licht, architectuur en techniek. Eduard Brink bezoekt iedere twee jaar de beurs, waar hij inspiratie opdoet, de nieuwste trends en ontwikkelingen spot en van de meest in het oog springende innovaties goed vormgegeven filmpjes maakt.

“Op het gebied van licht was de beurs dit jaar spectaculair”, zegt Brink. “Als het gaat om nieuwe modellen en design was het minder opvallend. Er is duidelijk gewerkt aan productverbeteringen, het draaide allemaal om de prestaties van de lichtbronnen.” Brink was onder de indruk van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van led. “De nieuwste LED’s presteren enorm goed en bieden veel lumen per watt, een goede kleurtemperatuur en kleurechtheid. Er zijn heel goede ontwikkelingen op het gebied van koeling, stroomtechnieken en lenzen. Alles bij elkaar biedt dat steeds meer mogelijkheden. De gereedschapskist van de lichtontwerper kan nu gevuld worden met veel meer prachtige producten van hoog niveau met lagere kosten voor total ownership. LED is nu van zo’n goede kwaliteit dat zelfs de grootste sceptici het kunnen omarmen. LED is volwassen geworden.”

De ondernemer uit Montfoort constateert dat ook het imago van LED enorm verbeterd is. “De slechte LED begint nu te verdwijnen. Ik zag een serie van drie wandlampen: een gewone halogeen, een LED en een LED met high output. Het was voor het eerst dat ik in een serie de halogeen het minst mooi vond.”

Zoals de eerste auto de vorm had van een paardenkoets, zo wordt de LED nog steeds vormgegeven als een traditionele gloeilamp. Door de nieuwste ontwikkelingen kan er steeds meer gespeeld worden met de vormgeving. “De LED lichtbron werd lange tijd vormgegeven met de traditionele gloeilamp als voorbeeld. Dat begint nu echt te veranderen”, zegt Brink. Ook al lag de nadruk op de techniek, toch spotte hij in Frankfurt ook prachtige lampen in de mooiste vormen. Als voorbeeld noemt hij de Costanza van Luceplan. “Deze lamp is nu uitgebracht in een LED-uitvoering, niet met een retrofit schroefdraad, maar met een chip on board en zo onder controle dat het een mooi egaal licht geeft met slechts 1/3 van het vermogen.”

Brink is enthousiast en vol inspiratie teruggekomen uit Frankfurt. Als er dan toch een kritiekpuntje moet zijn, dan is het dat hij meer had verwacht van de ontwikkeling van oled. In tegenstelling tot de LED, is de organische led (oled) een grote-vlakkenstraler, die nu nog vooral gebruikt wordt voor kleine beeldschermen en displays. “De oled is nog steeds niet helemaal uit de hobbysfeer”, aldus Brink.

“We hebben het mooiste van het mooiste op beeld vastgelegd”, aldus Brink, die met vier collega’s en een cameraman in zijn kielzog de beurs bezocht. De filmpjes geven een mooie impressie van verschillende in het oog springende stands en zijn voorzien van korte interviews met ontwerpers en fabrikanten. De filmpjes zijn te zien op https://vimeo.com/channels/724816.