BMA wint designaward

BMA Ergonomics, leverancier van ergonomische kantoorstoelen, heeft een Red Dot Product Design Award 2014 gewonnen voor de slimme bureaustoel Axia 2.0.

In de afgelopen maanden is de stoel uitgebreid getest en beoordeeld door een internationale jury van veertig experts van het Design Zentrum NordRhein Westfalen. Zij kenden de Axia 2.0 in zijn categorie de hoogste waardering toe: Best of the Best. “Deze classificatie wordt alleen toegekend aan producten met een ontwerp dat zo innovatief en grensverleggend is dat het mag worden beschouwd als een nieuwe standaard”, aldus BMA.

“Voor BMA staat gezond zittend werken centraal. Alles is erop gericht dat medewerkers op kantoor op een gezonde manier zittend werk kunnen doen. In de zitting en rug van de Axia Smart Chairs zijn sensoren ingebouwd die het zitgedrag meten. Als de gebruiker dat wil, geeft de stoel een signaal af als hij of zij langdurig verkeerd zit.”

De Red Dot Award: Product Design is een internationale prijs voor design die al sinds 1955 jaarlijks wordt uitgereikt. De prijs wordt wereldwijd breed erkend en staat in hoog aanzien. Er is ieder jaar dan ook een groot aantal inzendingen. Voor 2014 stuurden maar liefst 1.816 fabrikanten uit 53 landen hun ontwerpen en projecten in. Alle productontwerpen werden in Essen live getest, besproken en beoordeeld door een internationale vakjury. Geen eenvoudige taak, gezien het enorme aantal van 4.815 concepten. Alleen de beste producten komen in aanmerking voor een prijs. BMA mag zich als prijswinnaar scharen bij grote namen als Braun, Philips, Apple, Bose en Opel.

Als Red Dot Best-of-the-Best-winnaar mag BMA Ergonomics op 7 juli 2014 de prijs officieel in ontvangst nemen op het toneel van het Aalto theater in Essen, Duitsland. Voor de feestelijke uitreiking zijn 1.200 gasten van over de hele wereld uitgenodigd. De Axia 2.0 wordt opgenomen in het Red Dot Design jaarboek 2014/2015. Hij krijgt ook een vaste plek in het Red Dot Design Museum in Essen en de online tentoonstelling op www.red-dot.org/pd. Vanaf dit jaar mag de Axia 2.0 het Red Dot label voeren als teken van hoogwaardige designkwaliteit.

“Dat BMA nu juist voor productdesign een award heeft gekregen, is de kroon op jarenlang werken aan alle aspecten van de perfecte bureaustoel. We verenigen functionaliteit én schoonheid”, zegt Gerjan Huzen, als ontwerper bij BMA Ergonomics verantwoordelijk voor het innovatieve ontwerp van de Axia 2.0. “De recente Axia met netweave rugleuning is daar een duidelijk voorbeeld van. Een stoel die subtiel en toch nadrukkelijk aanwezig is in de kantooromgeving. Het is nietalleen een ergonomische en innovatieve bureaustoel, maar ook een stoel die perfect past in een goed doordacht inrichtingsconcept. En dat is precies waar veel projectontwikkelaars en architecten naar op zoek zijn.”