‘Flexibele kantoren verhogen ziekteverzuim’

Flexibele kantoren zijn minder gunstig voor medewerkers dan vaak gedacht. Dat komt althans naar voren uit een Zweeds wetenschappelijk onderzoek onder 1.852 kantoorwerkers. Kort door de bocht: hoe meer medewerkers er in één ruimte werken, hoe hoger het ziekteverzuim.

De studie werd uitgevoerd door Christina Bodin Danielsson, Holendro Singh Chungkham, Cornelia Wulff en Hugo Westerlund, allen verbonden aan de psychologie-faculteit van de Universiteit van Stockholm. Zij deden onderzoek naar de effecten op ziekteverzuim van zeven verschillende kantoorconfiguraties: celkantoren, gedeelde kantoorcellen, open kantoren (kleine, midelmatige en grote varianten), flexkantoren en combikantoren.

Over een periode van 2 jaar werd er gekeken naar kort en lang verzuim onder de 1.852 deelnemers aan het onderzoek. “Een significant risico voor bovenmatig kort verzuim werd gevonden voor de drie onderzochte open kantoorruimtes”, melden de onderzoekers. ” Uitgesplitst naar mannen en vrouwen bleek dat mannen vooral een verhoogd risico lopen in flexoffices. Voor lang verzuim werd er een significant hoger risico gevonden voor vrouwen in grote open kantoren.”

Volgens de onderzoekers wijst de studie uit dat een kantoorconfiguratie daadwerkelijk invloed heeft op het verzuim van kantoorwerkers. “Het verzuim is afhankelijk van de hoeveelheid mensen die een werkruimte delen en de mogelijkheid voor individuele medewerkers om persoonlijke controle op hun werkplek uit te oefenen.”