Interface participeert in Healthy Seas

Interface, producent van modulaire vloerbedekking, sluit zich aan bij Healthy Seas, de organisatie die zich inzet voor het recyclen van afval uit de wereldzeeën. Het programma ‘Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear’ stimuleert organisaties om het groeiende probleem van vervuiling van de zee aan te pakken en afval om te zetten in grondstoffen voor onder andere kleding en tapijt. Interface is de eerste vloerenfabrikant die deelneemt aan dit wereldwijde programma. Het programma is een initiatief van Aquafil, ECNC Land & Sea Group en de Nederlandse fabrikant Star Stock.

Vervuiling van de zee is een groot probleem. Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en het Milieuprogramma van de VN (UNEP), drijft er in de oceanen ongeveer 640.000 ton aan achtergelaten visnetten, goed voor een tiende van al het zwerfvuil in zee. Deze afgedankte netten kunnen eeuwenlang in de zee blijven rondzwerven en vissen, dolfijnen, schilpadden en zeevogels doden of verwonden (Gost fishing). Het Healthy Seas initiatief is bedoeld om hier een oplossing voor te vinden door bedrijven, NGO’s, duikers, vissers en andere belanghebbenden samen te brengen om deze visnetten te verzamelen en te recyclen in Econyl-garen. Dit garen kan weer worden gebruikt voor diverse textielproducten, zoals tapijt, badmode, lingerie en sportkleding.

Nigel Stansfield, vice-president & Chief Innovations Officer van Interface: “Interface is zeer verheugd om betrokken te zijn bij het Healthy Seas initiatief omdat het zich inzet om het groeiende milieuprobleem van puin in de zeeën aan te pakken in een cross sectoraal verband. We zien deze deelname als een natuurlijke uitbreiding van het werk dat we al doen binnen ons eigen bedrijf om afval om te zetten in waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Wij zijn er trots op een herstellende bijdrage te kunnen leveren aan het milieu.”

Interface werkt ook aan andere waste-to-value initiatieven, zoals de recycling van oude tapijttegels in nieuw tapijt door middel van het revolutionaire ReEntry 2.0 proces en het opzetten van een supply chain voor afgedankte visnetten op de Filippijnen in samenwerking met The Zoological Society of London. Dit innovatieve project, Net-Works genaamd, biedt sociaal-economische voordelen in arme kustgemeenschappen en genereert gerecycled materiaal voor nieuwe tapijttegels.

Het Healthy Seas initiatief start met een aantal pilots in Europa. Er wordt al gewerkt in de Noordzee, waar tot dusver meer dan 20 ton visnetten zijn verzameld. De volgende stap is het inzamelen en recyclen van netten uit de Adriatische Zee en de Middellandse Zee. Ook zijn er plannen voor het ontwikkelen van een opleiding om vissers te ontmoedigen hun netten achter te laten en zich op een verantwoorde manier van hun gebruikte netten te ontdoen.