Doek valt voor Materia Inspiration Centre

Materia heeft de reddingspogingen van het Materia Inspiration Centre (MIC) in Amsterdam noodgedwongen gestaakt. Deze vaste showroom- en evenementenruimte rond innovatieve bouwmaterialen en technieken ondervindt steeds meer last van de economische crisis in architectuur en bouw. De intensieve gesprekken die moedermaatschappij Materia over een doorstart van het MIC met diverse partijen heeft gevoerd, hebben uiteindelijk geen resultaat gehad.

Het MIC laat in een persbericht weten dat de steeds slechtere marktomstandigheden, gecombineerd met het ontbreken van voldoende draagvlak bij de belangrijkste stakeholders, ertoe leidden dat afgelopen week de beslissing is gevallen de deuren definitief te sluiten.

Jeroen van Oostveen, directeur van Materia: “We hebben uitvoerig onderzocht of we het Inspiration Centre in een compactere vorm onder de vleugels van de moedermaatschappij Materia konden voortzetten, maar dit bleek helaas geen haalbare kaart. Onze klanten hebben te maken met almaar slinkende marketingbudgetten: flexibiliteit en effectiviteit zijn vandaag de dag de belangrijkste trends. Een vaste locatie zoals het Inspiration Centre is daarom steeds moeilijker te integreren in de marketingstrategie van onze partners omdat de ROI niet direct meetbaar is. Uiteindelijk kregen we een doorstart onder de actuele marktomstandigheden gewoon niet rond.”

Voor moedermaatschappij Materia heeft de sluiting van het MIC tot gevolg dat er geen vaste locatie meer beschikbaar is voor evenementen en tentoonstellingen. Materia gaat echter niet op zoek naar een nieuwe locatie. Al 15 jaar organiseert het bedrijf reizende tentoonstellingen en evenementen op wisselende locaties waar architecten en materiaalfabrikanten samenkomen. De nationale en internationale evenementen die komend jaar door Materia worden georganiseerd, kunnen het wegvallen van het MIC als vaste event- en netwerklocatie in Amsterdam voor een belangrijk deel opvangen.

Mensen en organisatie van moedermaatschappij Materia waren sinds begin dit jaar ook gehuisvest in het Inspiration Centre in Amsterdam. Vanwege de sluiting van het MIC hebben zij inmiddels elders een kantoorlocatie betrokken.