Kantoortuin leidt af

Het neerhalen van scheidingswanden in kantoren heeft vooral geleid tot een gigantische toename van afleiding voor werknemers. Het kost de werknemers moeite om zich te focussen terwijl het geluid, de geur en de aanwezigheid van andere werknemers hen uit hun concentratie haalt. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse wereldwijde ontwerp- en architectenbureau Gensler.

Slechts een op de vier Amerikaanse werknemers kunnen presteren in een kantoortuin. De rest heeft moeite om effectief te werken, wat resulteert in verloren productiviteit, innovatie en betrokkenheid van de werknemer.

Het Deense ministerie van Werkgelegenheid had in 2011 al een onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat werknemers uit een open kantooromgeving zich twee keer zo vaak ziek melden. Wanneer er meer dan zes werknemers bij elkaar in een open ruimte zitten, loopt het ziekteverzuim zelfs op tot 62 procent. Tijdens het European Facility Management Congres 2013 in Praag werd voorgerekend dat het gebrek aan concentratie van werknemers jaarlijks ongeveer 24 werkdagen per werknemer kost.

Minder problemen met de klimaatinstallaties, minder klachten over het binnenmilieu en medewerkers die productiever zijn. Wanneer het totale binnenmilieu in orde is, kan de productiviteit met wel 15 procent toenemen.