Doorstroom personeel topprioriteit bij bedrijven

De ruime meerderheid (78 procent) van de Nederlandse MKB’ers vindt de doorstroom van medewerkers binnen de organisatie belangrijk. Op dit moment wordt in 62 procent van de MKB-bedrijven doorstroom gefaciliteerd, 15 procent zou dit meer willen doen en in 23 procent van de organisaties wordt dit niet gefaciliteerd.

Het merendeel van de MKB’ers is wel (redelijk) tevreden over de huidige doorstroom binnen de organisatie, 41 procent is tevreden en 40 procent is hier redelijk tevreden over. Dit blijkt uit de resultaten van de vierde MKB Marktmonitor 2012/2013 van Unique in samenwerking met TNO waarin 2.330 ondernemers persoonlijk zijn geïnterviewd.

MKB’ers faciliteren de doorstroom binnen de organisatie op verschillende manieren. In de meeste organisaties komt dit aan bod tijdens plannings-/functionerings- of beoordelingsgesprekken (71 procent). Daarnaast faciliteren trainingen en opleidingen de doorstroom binnen MKB organisaties. Externe opleidingen en trainingen (68 procent) en interne opleidingen en trainingen (59 procent) staan respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Het grootbedrijf hecht nog meer waarde aan de doorstroom van medewerkers binnen de organisatie dan MKB-bedrijven. Liefst 96 procent vindt dit belangrijk. Bovendien wordt er in dit segment meer doorstroom gefaciliteerd dan in het MKB. In 63 procent van het grootbedrijf wordt doorstroom gefaciliteerd, 32 procent zou dit meer willen doen en slechts 5 procent faciliteert geen doorstroom. Dit blijkt uit de resultaten van de HR Monitor Grootbedrijf 2012/2013. Unique voerde dit onderzoek dit jaar voor de eerste keer uit onder 158 organisaties met meer dan vijfhonderd medewerkers. De doorstroom in het grootbedrijf wordt voornamelijk gestimuleerd door interne opleidingen en trainingen (85 procent), tijdens plannings-/functionerings- of beoordelingsgesprekken (83 procent) en externe opleidingen en trainingen (77 procent).

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: “Het faciliteren van doorstroom in de organisatie kan ervoor zorgen dat medewerkers langer blijven en zich veelzijdiger ontwikkelen. Hierdoor zijn medewerkers in staat om zich flexibeler op te stellen. Organisaties kunnen de kwaliteiten van medewerkers optimaal benutten, iets dat in deze tijd zeker van belang is. Het is daarom goed om te zien dat het ontwikkelen van personeel door veel MKB’ers en HR-managers topprioriteit is.”