Snellere doorbraak LED-lamp dan verwacht

De LED-lamp breekt verrassend snel door. In de meeste gevallen niet letterlijk overigens, maar figuurlijk. De snelle doorbraak blijkt uit de verkoopcijfers die stichting LightRec publiceert in haar jaarboek.

Producenten schatten in de zomer van 2012 nog dat het jaren zou duren voordat TL-buizen vervangen zouden worden door LED. Nu blijkt dat de vervanging – met name in de openbare ruimte – veel sneller gaat dan verwacht. In het professionele circuit is de verkoop van gasontladingslampen – zoals tl-buizen en spaarlampen – nagenoeg gehalveerd. De verkoop van LED-verlichting steeg met 36,6 procent tot 2,6 miljoen lampen.

De stijging is volgens LightRec vooral te danken aan het de toenemende gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte. Gemeenten gaan versneld over op LED-verlichting om energie te besparen en energiekosten te drukken. Steeds vaker wordt er daarbij gebruik gemaakt van een LED-lichtbron die is geïntegreerd in het armatuur: een ledinaire, die als één verlichtingselement wordt geïnstalleerd en vervangen. De verkoop van het aantal ledinaires steeg in 2012 met 45 procent naar 692.000 stuks.

“Een jaar geleden dachten we dat het nog 10 jaar zou duren voordat TL-verlichting op enige schaal door LED-verlichting zou worden vervangen, nu denken we dat het veel sneller gaat”, aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. “Ook verlichting die nog niet is afgeschreven, wordt vervangen omdat de terugverdientijden worden verkort door lagere energiekosten en vooral door de lagere onderhoudskosten. Het is een rekensom die snel is gemaakt.”

Ook LightRec moet anticiperen op de vervroegde uitfasering van gasontladingslampen en de versnelde opkomst van LED-verlichting. Bartels: “Dit betekent dat er op termijn alleen nog LED-lampen worden verkocht, maar er nog wel jarenlang oude gasontladingslampen zullen worden ingeleverd voor recycling. Dit heeft gevolgen voor onze financiering. We nemen daarom nu al stappen om ons hierop voor te bereiden.”

Energiezuinige verlichting, zoals gasontladingslampen, die wordt afgedankt, kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled. Op die manier blijven schaarse grondstoffen in de keten behouden. In Nederland is Stichting LightRec opdrachtgever voor de inzameling en verwerking van energiezuinige verlichting. Uitvoeringsorganisatie Wecycle organiseert de logistiek en recycling van de lampen en armaturen.

http://www.lightrec.nl
http://nieuws.lightrec.nl/
www.wecycle.nl