Het Jachthuis naakt

De grondige restauratie van het Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe nadert zijn tussentijdse oplevering. Deze zomer kunnen bezoekers eenmalig het ‘naakte’ Jachthuis van architect Berlage zien, zonder interieur. Restauratie-architect Maarten Fritz: “Zo zal het nooit meer te zien zijn.”

In september 2012 begon de grondige restauratie van het monumentale Jachthuis Sint Hubertus uit 1920, in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Directe aanleiding was de brandgevaarlijke situatie die was ontstaan omdat elektrische installaties niet meer voldeden aan de veiligheidseisen. Er waren echter meer onderhoudswerkzaamheden nodig (o.a. metsel- en voegwerk en lood- en leiwerk) en daarom werden deze gebundeld uitgevoerd.

De restauratie wordt uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Nico de Bont  uit Vught. Architectenbureau Fritz uit Bussum heeft het ontwerp voor de restauratie gemaakt en voert ook de directie over de uitvoering. Een bijzondere klus daar Berlage elke tegel en steen ontwierp en de elektrische installaties zorgvuldig achter de binnenwanden wegwerkte. Fritz: “De graniver tegelvloer op de begane grond bijvoorbeeld, is belegd met kleine tegeltjes van geperst glas. De meeste daarvan lagen los. Voor de restauratie werden zij één voor één genummerd en de individuele scheefstand en positie per tegel genoteerd. Alleen op deze manier konden wij er voor zorgen dat ze later op exact dezelfde plek konden worden teruggeplaatst.”

Het eerste deel van de restauratie is eind juni afgerond. Het Nationale Park De Hoge Veluwe wacht speciaal met het terugplaatsen van het interieur zodat bezoekers het Jachthuis eenmalig zonder meubilair kunnen zien. Het is voor het eerst dat de ruimten van het Jachthuis op deze manier te bezichtigen zijn door publiek. Fritz: “Het Jachthuis is überhaupt nog niet eerder leeg geweest, dat is op zich al bijzonder. Wat nu vooral uniek is, is dat de bezoekers letterlijk op de huid van het Jachthuis kunnen kijken. Alles is gereinigd, de kleuren van vloeren, wanden en plafonds zijn helderder dan ooit en er staan geen hekjes om meubilair te beschermen. Zoals het interieur nu te zien is, zal het nooit meer te zien zijn.” Van 3 juli tot en met 31 augustus zijn er rondleidingen.

In september wordt het Jachthuis nog eenmaal voor een maand gesloten zodat het op de oorspronkelijke manier kan worden ingericht. Per 1 oktober is het Jachthuis inclusief inrichting weer open voor rondleidingen. Er worden dan nog wel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, vooral aan de buitenkant van het gebouw. In april 2014 wordt het Jachthuis definitief opgeleverd.

Het Jachthuis Sint Hubertus is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een ontwerp van architect H.P. Berlage, die niet alleen het gebouw zelf ontwierp, maar ook het interieur, tot het meubilair en zelfs het servies en bestek aan toe. Vandaar dat het Jachthuis geldt als een ‘Gesamtkunstwerk’. Ook het bijbehorende park met vijverpartijen is van de hand van Berlage. Het Jachthuis werd gebouwd tussen 1916 en 1920.