‘Revolutie in kantoorinrichting’

“Nog nooit is het verschil tussen kantoren van een paar jaar terug en die van nu zó groot geweest. Onder invloed van Het Nieuwe Werken worden werkomgevingen totaal anders ingericht.” Dat zegt Mieke Tacken, trend forecaster en docent bij Stylingacademie Artemis in Amsterdam. Op 25 juni sprak zij in de Velto Zitkamer.

Jarenlang bleef de basis van de meeste kantoren hetzelfde. Natuurlijk waren er variaties in kleurgebruik, materialen en vormen. Maar het principe van ‘ieder zijn eigen bureau’ met daarop papieren en een telefoon of later een computer, veranderde niet. Tot een paar jaar terug. Tegenwoordig kun je als kantoorinrichter niet meer fatsoenlijk aankomen met zo’n statisch interieur. Mieke Tacken: “Kantoorinrichting van nu heeft alles te maken met twee ontwikkelingen die allebei hun eigen dynamiek hebben: nieuwe technieken en nieuwe werkenden. Samen hebben ze grote impact op de manier waarop we werk organiseren.”

Door draadloos internet en de mogelijkheid om ook ergens anders toegang tot het netwerk te krijgen, is werken nu niet meer beperkt tot het bureau. Dat biedt mogelijkheden, waarbij techniek het toverwoord is. “Naast nieuwe technieken hebben we ook te maken met een nieuw soort collega’s. Zij zijn niet anders gewend dan dat ze op verschillende plekken hun werk kunnen doen. Het is een totaal andere groep werknemers dan de babyboom-generatie die de afgelopen jaren de beroepsbevolking kleurde; Generatie X heeft andere voorkeuren en andere kwaliteiten.”

“Ook daar heeft een kantoorinrichter rekening mee te houden, door mogelijkheden te creëren die dat soort talent optimaal de ruimte geven. Of de nieuwe kenniswerker nou geconcentreerd alleen wil werken, een brainstormsessie heeft of met een kop koffie haar laatste verkoopsucces deelt; voor alle situaties moet de kantoorinrichter een passende oplossing bieden. Het Nieuwe Werken vraagt om een indeling en inrichting waarbij de activiteit centraal staat. Liefst flexibel en modulair, zodat het interieur kan worden aangepast als de omstandigheden veranderen.”

“Dit is geen trend die over gaat waaien. De spelregels van Het Nieuwe Werken gaan de manier waarop wij kantoren inrichten ingrijpend veranderen. Werken wordt onafhankelijk van tijd en plaats, we gaan meer sturen op resultaat en krijgen vrije toegang tot kennis, ervaringen en informatie. De onderlinge verhoudingen veranderen, relaties met collega’s en het management zijn niet meer hetzelfde. Er zullen minder kantoren komen, die ook een andere functie gaan krijgen. Er komt een opmars van de Third Workplace, een werkplek die niet op kantoor en niet thuis is. En als generatie Y rond 2019 aan het werk gaat zal alles nog veel digitaler worden dan het al is. Zij zijn tenslotte geboren en opgegroeid in het digitale tijdperk en weten niet anders. Als je die boot niet wilt missen als kantoorinrichter zul je deze ontwikkeling niet alleen moeten snappen, maar ook moeten omarmen.”