Interface introduceert nieuwe collectie

Vloerenfabrikant Interface presenteert haar nieuwe designcollectie Net Effect. Net Effect is ontworpen door de exclusieve designer David Oakey. Hij heeft zich voor het kleurenpalet en de textuur laten inspireren door het scheppende vermogen van de zee en diens bedreigingen.

Net Effect is 10 juni gelanceerd op Neocon in Chicago en wordt de komende maanden in de rest van de wereld uitgerold. In de Net Effect-collectie heeft designer David Oakey een verwijzing naar de zee verwerkt door golven en waterstromen in de textuur te creëren. Er kan gekozen worden uit drie varianten: neutrale tegels, overgangtegels en tegels met een textuur.

Het combineren van deze drie varianten verwijst naar het moment waarop golven over het land spoelen. Het kleurenpalet van twee blauwe en zes neutrale tinten staat symbool voor de oceaandiepten en door zon en zout gebleekt hout en steen. Naast de standaardtegels (50 x 50 centimeter) zijn er ook enkele ‘Planks’ beschikbaar (25 x 100 centimeter) in dezelfde kleurstellingen, die ook de vloeibaarheid van water uitstralen en een overgang vormen naar een meer lineair patroon. “De verschillende varianten maken het mogelijk om diverse overgangen, randen en karpetten te creëren.”

Net Effect is gemaakt met 100 procent gerecycled garen. “Dit garen is afkomstig van verschillende bronnen; waaronder gebruikt tapijtgaren herwonnen via het tapijttegel terugnameprogramma ReEntry, gebruikte visnetten en binnenkort ook van de afgedankte visnetten van lokale vissers die via het Net-Works project op de Filippijnen zijn verzameld. Naast het design is dus ook het concept een verwijzing naar de oceanen door het partnerschap Net-Works.”

Net-Works is een partnerschap tussen Interface en het Zoological Society of London (ZSL) om enerzijds het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van ‘s werelds armste kustgemeenschappen te verminderen, en anderzijds om een geschikte afvalstroom te vinden voor de ambitie om meer nylon te recyclen. “Net-Works is in 2012 gelanceerd in het Danajon Bank gebied van de Filippijnen en is een grote stap in de doelstelling van Interface om een circulaire productieketen te realiseren. Afgedankte visnetten vormen een overvloedige bron van nylon, dezelfde grondstof die ook voor tapijtgaren wordt gebruikt. Het verzamelen van deze afgedankte visnetten zorgt daarnaast voor een verbetering van de leefomstandigheden van lokale vissers.”