Facilitaire kosten verder gedaald

Voor het vijfde jaar op rij daalden de facilitaire kosten van kantoren in Nederland, in euro’s per werkplek en per fte. Dat blijkt uit de nieuwe NFC Index. In 2012 waren de kosten en daarmee de NFC Index nooit eerder zo laag, 83 procent van de startwaarde van de index van 10 jaar geleden.

Daarmee is de efficiency van de facilitaire functie als geheel in die periode met 35 procent toegenomen ten opzichte van de inflatie in diezelfde periode. Daarbij komt nog dat het gebruik van de werkplek in de achterliggende tien jaar is toegenomen met een vergelijkbaar percentage. De facilitaire kosten betreffen ruwweg 15 procent van de totale kosten van kantoorhoudende organisaties.

“Wij verwachten dat deze trend zich door de crisis in de vastgoedsector voor kantoren sterk zal doorzetten”, meldt brancheorganisatie FMN. “De bodem voor de prijs van een product met overaanbod in een markt met betrekkelijk weinig transacties is ongewis, zeker daar waar het gaat om panden met ongunstig energieverbruik, slechte duurzaamheidsscores, en op middelmatige locaties.”

NFC Index bracht haar eerste index voor kantoren uit over het jaar 2003, nu haar tiende, over het jaar 2012.