Duurzaamheidscertificaat voor VAA

Van Aken architecten (VAA) heeft het Breeam-good-certificaat ontvangen voor het renovatieproject aan de Koningsweg in ’s-Hertogenbosch. Het certificaat is een wereldwijd erkend duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Het Eindhovense architectenbureau ontving het certificaat op 4 juni tijdens de vastgoedbeurs Provada uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council.

VAA is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouwdirectie van ‘Kingsroad 101’, zoals het project beter bekend is. In 2010 begon het architectenbureau met de volledige transformatie van het voormalige PNEM-kantoor, dat al enkele jaren leeg stond. Opdrachtgever Brand Loyalty kocht het gebouw en gaf VAA de opdracht een energiezuinig en duurzaam kantoor te ontwikkelen dat minimaal voldoet aan de Breeam-good-classificering. Dat is het tweede niveau op een schaal die bestaat uit vijf classificaties (‘pass’, ‘good’, ‘very good’, ‘excellent’ en ‘outstanding’).

Om in aanmerking te komen voor het certificaat gebruikte VAA alleen de bestaande constructie. Alle overige bouwdelen, zoals de gevel, het interieur en de installaties, zijn vernieuwd. Alles met als doel de levensduur van het gebouw te verlengen.

In het ontwerp is het duurzame karakter van het gebouw terug te zien in de producten en materialen die zijn gebruikt. Zo is er gekozen voor grote glaspartijen in de gevel, waardoor de ruimten in het kantoor worden voorzien van voldoende daglicht. Daardoor kan er worden bespaard op energieverbruik. Daarnaast is de constructie van het gebouw hergebruikt bij het vervangen van de gevels, waardoor het gebruik van nieuwe materialen en grondstoffen is beperkt. Verder is tijdens de ontwerpfase ecologisch onderzoek gedaan naar de bestaande flora en fauna en de potentie op dat vlak. In het ontwerp zijn vervolgens maatregelen getroffen om de schade voor planten en dieren te beperken en deze na oplevering een plaats te geven op de locatie.

Brand Loyalty verwacht het gerenoveerde kantoorgebouw eind 2013 in gebruik te nemen.

VAA is er trots op dat zij het BREEAM-certificaat hebben ontvangen. “Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda,” zegt Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. “Dat gaat wat ons betreft verder dan een energiezuinig gebouw ontwerpen. Centraal bij al onze ontwerpen staat dat een gebouw voor de lange termijn functioneel moet zijn. Het keurmerk bevestigt dat wij daar voor dit project opnieuw in zijn geslaagd.”

Van Aken Architecten is gevestigd in Eindhoven. Het bedrijf is opgericht in 1979 en heeft ruim vijftig medewerkers in dienst. Het bureau is gespecialiseerd in complexe opdrachten op het gebied van zorg, hoogtechnologische gebouwen of ontwerpen in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. VAA is daarbij actief in zowel binnen- als buitenland.

Onder het motto ‘building perfection’ ontwerpt, bouwt en revitaliseert het bureau gebouwen voor opdrachtgevers als ASML, Bosch en Rabobank. Ontwerpen van VAA zijn onder meer de ASML campus en het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven, Datacentrum Terremark Schiphol en Datacentrum Rabobank Boxtel. In thuisstad Eindhoven ontwierp VAA De Kennedytoren, De Regent en het Muziekgebouw. Ontwerpen van het bureau over de grens zijn onder andere Park Zhaoqing in China en Kirchberg in Luxemburg.

www.vanakenarchitecten.nl