Forbo consolideert

Forbo Flooring Systems heeft zijn omzet in 2012 geconsolideerd ondanks de crisis. De omzet kwam uit op 718 miljoen euro en was licht – 1,4 procent – lager dan in 2011. Het operationeel resultaat voor afschrijvingen bedroeg ruim 110 miljoen euro.. Gezien de omstandigheden is Forbo Flooring tevreden.

In 2013 gaat het bedrijf, met productie- en verkoopvestigingen in onder andere Assendelft, Krommenie en Coevorden, onder leiding van de nieuwe Zwitserse CEO Matthias Huenerwadel ruim 5 miljoen euro investeren in de bouw van een duurzaam, supermodern cross-docking magazijn in Assendelft dat volgens het bedrijf de service aan de klanten gaat verbeteren en de milieubelasting verminderen.

De eerste paal voor het magazijn, genaamd MXD, is inmiddels geslagen. In het nieuwe magazijn worden de vloerbedekkingproducten van verschillende Forbo-vestigingen samengevoegd in één vrachtwagen of container voor vervoer naar de klanten. “Dit zogenoemde cross-docken is een efficiënt en milieubewust proces. Minder vrachtwagens betekent immers minder transportkilometers en daarmee minder CO2-uitstoot. Het MXD-magazijn wordt ook duurzaam gebouwd. Zo worden er bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst.”

Forbo Flooring neemt naar eigen zeggen met de bouw van het nieuwe magazijn het heft in eigen hand. “De opslag en het transport werd tot nu toe uitbesteed. Als de werkzaamheden volgens plan verlopen, wordt de opslaghal in het najaar opgeleverd en in gebruik genomen.

Matthias Huenerwadel, de nieuwe 44-jarige CEO, is afgelopen januari begonnen als eindverantwoordelijke voor de divisie Flooring Systems. Hij treedt ook toe tot de Raad van Bestuur van het Forbo-concern. De nieuwe CEO heeft van 2005 tot 2012 met succes de Movement Systems divisie binnen Forbo geleid. Daarna heeft hij een sabbatical van een jaar genomen om zich zakelijk en persoonlijk te verdiepen, in voorbereiding op zijn positie bij Forbo Flooring.