Energieneutrale kantoren

Zes kantoren in Zoetermeer, Zaandam, Groningen, Duiven, Delft en Zwolle gaan renoveren naar energieneutraal. “Het zijn koplopers die doorhebben dat de winst van de toekomst nu al zeker gesteld kan worden door hun gebouwen te verduurzamen”, meldt innovatieprogramma Energiesprong, dat de renovaties begeleidt.

De zes partijen zijn geselecteerd voor ondersteuning in de tender ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’. “Minimaal 60 procent reductie van hun huidige energieverbruik moeten zij realiseren in hun renovatie. Maar als zij voor energieneutraal gaan is dat natuurlijk nog mooier. En die ambities zijn er zeker.”

“Energieneutraal is een logisch gevolg van de wensen voor een mooi, comfortabel en betaalbaar kantoor”, zegt een van de deelnemers. De ondersteuning die Energiesprong biedt is bedoeld om samenwerking te stimuleren en partijen met elkaar aan tafel te brengen. Eén van de voorwaarden was dat de partijen coalities vormden. Coalities van eigenaar, gebruiker en ontwikkelaar. De koplopers komen voort uit een rijtje klinkende namen als Alliander, Bemog projectontwikkeling, Cofely, Gas Terra, Urban.nl en Zon energie.

Kantoren vernieuwen naar Energieneutraal is een stimuleringsprogramma om de marktcondities lokaal en regionaal voor energieneutrale renovaties te verbeteren. Al doende leren op zes plaatsen in het land coalities wat de mogelijkheden en belemmeringen zijn.

Kantoren vernieuwen naar Energieneutraal is een initiatief van het Innovatieprogramma Energiesprong, da Platform31 tot eind 2014 uitvoert in opdracht van het ministerie voor Wonen en Rijksdienst. Doel van het programma is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor gebouwen zonder energienota: woningen, kantoren, winkels, gebouwen van zorginstellingen. Energiesprong jaagt de markt aan en benut kansen die in de markt ontstaan om een transitie te maken naar energieneutraal.