Doorstart Stalad

Schoolinrichter Stalad, met vestigingen in Aduard en Duiven, maakt een doorstart na het faillissement dat op 22 januari werd uitgesproken. Een groep investeerders onder leiding van TurnNext BV uit Groningen heeft overeenstemming bereikt met curator Mr. M. Schuring van advocatenkantoor Tiebout Advocaten uit Groningen.

Stalad Project Inrichting Aduard BV werd op dinsdag 22 januari 2013 door de Rechtbank te Groningen failliet verklaard nadat het door de crisis in de problemen raakte. Als gevolg van de doorstart kan een deel van de werkgelegenheid bij Stalad behouden blijven en blijft een bedrijf met ruime ervaring in het inrichten van werk-, leer- en leefomgevingen behouden voor de toekomst.

Sieger Dijkstra, algemeen directeur van TurnNext BV, zegt over de doorstart: “Het is ons gelukt om een doorstart van Stalad mogelijk te maken. Het zou zonde zijn als zo’n mooi bedrijf geen nieuwe kans zou krijgen. Van oudsher is Stalad een begrip op vele scholen in het lager, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Zelf heb ik vroeger op school ook aan meubels van Stalad geleerd. Het is nu aan het bedrijf om te laten zien wat hun waarde is voor haar klanten. Wij vragen begrip van de klanten voor de moeilijke omstandigheden waarin het bedrijf heeft verkeerd en zeggen toe dat we alles in het werk zullen stellen om het vertrouwen van al onze relaties, van klanten tot leveranciers, alsmede van het personeel terug te winnen.“

Stalad begon in 1959 als producent van schoolmeubels. Het bedrijf raakte eerder dit jaar in de problemen als gevolg van de crisis en de scherpe concurrentie die daarop volgde. In de afgelopen weken is er bij Stalad doorgewerkt om de continuïteit voor de klanten zoveel mogelijk te waarborgen. De curator heeft zich eveneens hiervoor ingespannen zodat een doorstart mogelijk zou worden en zoveel mogelijk arbeidsplaatsen konden worden behouden.

Marleen Berendsen, verantwoordelijk voor de verkoop bij het nieuwe Stalad, zegt over de beoogde overname: “Het is nu vooral belangrijk voor de bestaande klanten van Stalad om te weten dat de continuïteit is gewaarborgd en dat we er alles aan doen om hun producten en diensten te leveren met de kwaliteit die men van ons gewend was”.
Gelijktijdig met de doorstart van Stalad wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd die ervoor moeten zorgen dat het bedrijf ook in de huidige marktsituatie goede resultaten kan boeken, zodat de continuïteit voor de toekomst wordt gewaarborgd. Zo zal het bedrijf in de toekomst in afgeslankte vorm doorgaan op één locatie en wordt de productie ondergebracht bij Bomefa BV in Kampen, dat eveneens de levering en coördinatie van projecten op zich neemt. Bomefa produceert en levert reeds (stalen) meubelen voor bibliotheken en archieven, alsmede voor vele kantoor- en schoolinrichters.

Algemeen directeur van Bomefa, Henk Grendel, zegt hierover: “Bomefa produceert en levert al vele jaren stalen meubelen voor inrichters van kantoren en scholen. Met de overname van de productie van Stalad wordt onze productie versterkt en kan Stalad zich concentreren op haar markt. Bomefa zorgt ervoor dat klanten kwalitatief hoogwaardige producten krijgen, zoals ze al vele jaren van Stalad gewend waren.”

Vanuit een solide basis kan Stalad nu weer verder bouwen aan een nieuwe toekomst. Marleen Berendsen: “De scholenmarkt blijft volop kansen bieden en we hebben vertrouwen dat de nieuwe organisatie ons nog beter in staat stelt onze klanten te bedienen in de nieuwe economische werkelijkheid.”