Mecanoo op Architect@work

Tijdens de eerste Britse editie van Architect@work (30 & 31 januari 2013 in Earls Court Londen) illustreert architect Paul Ketelaars (Mecanoo) dat het doel van architectuur is om een sfeer te creëren waarin de gebruiker zich thuisvoelt. Ketelaars is een van de vele internationale sprekers die door innovatienetwerk Materia aan het evenement is verbonden rond het thema ‘Clay & Architecture’.

“Het doel van architectuur is om de zintuigen te bewegen”, zegt Paul Ketelaars van Mecanoo. “Architectuur is nooit puur een intellectueel, conceptueel en visueel spel. Waar het uiteindelijk om gaat is het arrangement van vorm en emotie.” In projecten wordt uiteraard altijd aandacht besteed aan het uiterlijk van een gebouw, maar Mecanoo zegt altijd verder te kijken dan dat. “De projecten van Mecanoo danken hun specifieke karakter aan de verschillende ontwerpen en combinatie van materialen. Een combinatie van warme materialen, zoals glas, staal en beton zorgt voor een rijke en menselijke uitstraling. ”Uiteraard is de buitenkant van een gebouw van groot belang, maar een ontwerp is pas echt succesvol als het interieur er ook goed uitziet. Routing, verlichting en sfeer spelen hierin een belangrijke rol. Het doel is om een gebouw te creëren met een sfeer waarin mensen zich thuis voelen en waarin ze zich willen begeven.”

Naast Paul Ketelaars bestaat het sprekersprogramma uit andere aansprekende, internationale namen. Architect Jacob van Rijs (Mvrdv) illustreert het verassende gebruik van keramiek in architectuur. Alexander Pols (Hans Kollhoff Architekten) toont hoe een dun buitenblad van metselwerk het vakmanschap en het uiterlijk van traditioneel metselwerk evenaart. Tobias Bonwetsch (ROB Technologies) presenteert de mogelijkheden van industriële robots en toont recent gerealiseerde metselwerkprojecten.

De Materia-tentoonstelling ‘Ceramics’ toont circa honderd vernieuwende en inspirerende materialen, zoals lichtgevende bakstenen, speciaal 3D-geglazuurde stenen voor een complex van Mvrdv en gebreid keramiek. Aansluitend op het thema geeft creatief directeur van Materia Els Zijlstra de lezing ‘Ceramics NOW’ op 31 januari, als onderdeel van het sprekersprogramma van de beurs. Zij spreekt hier onder andere over de veelzijdigheid van keramiek en over spectaculaire nieuwe toepassingen van dit bijzondere materiaal.