De toekomst van Het (Nieuwe) Werken

Flexplekken, thuiswerken, social media. Over Het Nieuwe Werken wordt veel gezegd en nog meer geschreven. Positief én negatief. Maar is het wel zo nieuw? En brengt het ons de voorspoed die ons wordt voorgesteld? Tien Eindhovense creatieven gingen samen op zoek naar de ‘Toekomst van Het (Nieuwe) Werken’. Het resultaat van hun bijeenkomsten, discussies en ontwerpgedachten is in de vorm van een tentoonstelling te zien bij Yksi Expo in Eindhoven tot en met 20 januari 2013.

Een kinderboek met een utopisch toekomst perpectief; een ‘projectenmachine’ die opdrachten verstrekt als er geen vaste organisaties meer bestaan en we allemaal freelancer zijn geworden; een installatie die laat zien wat we missen als we in alle eenzaamheid thuis werken. Het is een greep uit de ideeën en gedachten van een tiental creatieven uit Eindhoven die zich samen hebben gebogen over de vraag hoe we in de toekomst zullen werken en welke betekenis werk zal hebben.

Het begon met Jos Poiesz (Regio West-Brabant) en Hans-Robert Schwalbach (gemeente Eindhoven), beiden met name werkzaam op het gebied van Personeel & Organisatie en in het laatste deel van hun loopbaan. Liever dan voor bewezen diensten het spreekwoordelijke horloge in ontvangst te nemen wilden ze hun werkgevers zelf iets nalaten. In overleg met de ontwerpers Marcel Sloots (Volle-Kracht) en Leonne Cuppen (Yksi Ontwerp) werd een tiental Eindhovense ontwerpers ge vraagd om samen aan de slag te gaan met het onderwerp ‘Het Nieuwe Werken’, waar ook menig overheidsorganisatie mee worstelt.

Het werd een mix van jong tot wat ouder, van student tot gesetteld designer en van architect tot conceptbedenker. De groep kwam bij elkaar voor lezingen, discussies, brainstormsessies en werkbespekingen, vooral op relevante plekken zoals de eigentijdse flexwerkomgevingen van Seats2meet en Igluu. Uiteindelijk kwam elke ontwerper tot een eigen uiting als neerslag van dit interactieve proces. De ene ontwerper benadert de toekomst van Het (Nieuwe) Werken concreet, de andere nogal filosofisch, futuristisch of zelfs surrealistisch. De een kijkt er optimistisch tegen aan, de ander is duidelijk somberder of plaatst kritische kanttekeningen. De resultaten van dit project werden gepresenteerd op een tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week van 20-28 oktober. Nu te zien bij Yksi Expo in Eindhoven tot 20 januari 2013.

www.detoekomstvanhetnieuwewerken.nl