Facilitaire markt blijft krimpen

De trend van een krimpende facilitaire markt zet door, al is deze niet zo verstrekkend als 2 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek naar de facilitaire markt van Twynstra Gudde in samenwerking met de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN).

De crisis op de financiële markten is al 5 jaar onderweg, toch blijken er nog steeds mogelijkheden te zijn om op facilitaire kosten te besparen. De facilitaire marktomvang heeft een omvang van 33 miljard euro ten opzichte van 33,4 miljard euro in 2009, een krimp van 0,4 miljard euro oftewel 1,3 procent. .”Deze afname is niet verwonderlijk, gezien de leegstand en de daaruit voortvloeiende conclusies dat er bijvoorbeeld simpelweg minder vierkante meters schoongemaakt en beveiligd dienen te worden.”

Voor de zesde keer heeft Twynstra Gudde samen met beroepsvereniging FMNeen grootschalig marktonderzoek verricht naar de omvang van de facilitaire markt in Nederland. Voor de derde keer worden de onderzoeksresultaten gepubliceerd in een waardevolle uitgave ‘Het Facility Management Marktonderzoek 2012’. Deze uitgave geeft een overzicht met cijfers, trends en ontwikkelingen.

De 5 belangrijkste trends en ontwikkelingen van dit moment op een rijtje:

– Kosten reduceren door innovatie
– Het Nieuwe Werken van hype naar realiteit
– Diensten verlenen vanuit een overkoepelende formule
– Regie is de nieuwe standaard
– Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen verliest terrein maar komt zeker terug

De resultaten uit het marktonderzoek bevestigen dat er, naar aanleiding van de voortdurende crisis en de grootschalige veranderingen in onze maatschappij, een nieuwe kijk op facility management is ontstaan. “Een nieuwe kijk op facility management die nieuwe manieren van werken en nieuwe manieren van organiseren tot gevolg heeft gehad. Deze nieuwe kijk wordt gekenmerkt door een duurzaam bewustzijn van de toegevoegde waarde van facility management.”  Volgens Twynstra Gudde en FMN is het nu de tijd voor organisaties om daar strategisch op in te spelen.

Ian van der Pool, voorzitter ad interim van FMN, geeft een eerste reactie op de cijfers: “De facilitaire markt krimpt met 1,3% en dat valt mij eerlijk gezegd nog mee. Juist onze sector is gevoelig voor de effecten van bezuinigingen. Vaak kijken organisaties toch als eerste of de ondersteunende dienstverlening niet wat minder kan. Daarnaast leidt de zorgwekkend grote leegstand van kantoren tot verminderde vraag naar facilitaire dienstverlening.”

www.fmn.nl