Boek over de Revolt

Voor stoelen en boekenliefhebbers: Er verschijnt binnenkort een boek over de beroemde Revolt-stoel van Friso Kramer. Titel: ‘De Stoel van Friso Kramer’.

De veelbekroonde Revolt-stoel is een icoon in de geschiedenis van de industriële vormgeving in Nederland. Hij werd ontworpen door Friso Kramer (1922), geproduceerd door De Cirkel en in 1955 gelanceerd door Ahrend. Het succesverhaal van de Revolt wordt door kunsthistoricus Yvonne Brentjens verteld als het verhaal van velen: van de perfectionistische ontwerper, de verlichte fabrieksdirecteur, van constructeurs op de werkvloer, pr-managers, museumdirecteuren en van de zittende mens. De eerste naoorlogse stoel waarin ondernemerschap, nieuwe technologieën en moderne marketingstrategieën elkaar vonden.

Kramer zocht naar een lichte, ranke en onverwoestbare stoel. Hij gebruikte hiervoor niet langer stalen buizen, maar ontwikkelde een frame van gebogen plaatstaal. Rug en zitting werden gemaakt van een nieuw type kunststof, flexibel en toch sterk. Het werd de ideale stoel voor de inrichting van kantoren, kantines, klaslokalen en huiskamers. Als ‘openbaar’ meubel werd hij deel van het collectieve geheugen.

Het boek, dat wordt uitgegeven door NAi 010 Uitgevers, verschijnt op 25 november 2012.