Meer productiviteit door planten op de werkvloer

Werkomgevingen die verrijkt zijn met planten hebben een positief effect van 15 tot 19 procent op tevredenheid en concentratievermogen van de medewerker. Dat blijkt uit twee studies. Door planten voelen werknemers zich prettiger en meer thuis op de afdeling, ervaren ze een verbetering in de luchtkwaliteit en hebben ze het idee dat ze zich beter kunnen concentreren. Daarnaast hebben planten een positief effect op de productiviteit. Het onderzoek is uitgevoerd door Ambius en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Prism en KI Plants.

Twee studies bij een zorgverzekeraar in Nederland en een accountancykantoor in Londen hebben de effecten van planten gemeten op korte termijn (na 3 weken) en langere termijn (na 3 maanden). De onderzoekers vergeleken een kale werkomgeving met een met planten verrijkte werkomgeving. Naast deze onderzoeken startte men een aanvullend veldexperiment omdat de longitudinale studies geen duidelijke effecten van verrijkte werkomgevingen gaven op (objectieve) arbeidsproductiviteit. In dit experiment voerden ‘echte’ werknemers twee taken uit in hun eigen werkomgeving. In de werkomgeving met kamerplanten was de productiviteit respectievelijk 15 procent en 19 procent hoger. De productiviteitsverhoging ging niet ten koste van de kwaliteit van het werk.

Planten hebben langdurig positieve effecten op het welbevinden van werknemers op de werkvloer. Daarnaast lijken planten een positief effect op concentratie en arbeidsproductiviteit te hebben, dit laatste voornamelijk op korte termijn. In vergelijking met eerder onderzoek kun je concluderen dat de effecten van eerder laboratoriumonderzoek, dat positieve effecten van kamerplanten rapporteert, deels worden gerepliceerd. Uit deze replicatie blijkt dat de effecten van planten positief zijn op langere termijn en in een echte werkomgeving, waar een breed scala aan factoren van invloed is op de beleefde kwaliteit van de ruimte.

Ambius is naar eigen zeggen ‘s werelds grootste leverancier van interieurbeplanting voor bedrijven en instellingen. Het bedrijf streeft er naar alle zintuigen te stimuleren door een optimale werkomgeving te creëren. Ambius ontwerpt, installeert en verzorgt binnen- en buitenbeplanting. Zo creëren zij een fascinerende sfeer bij werkomgevingen, retailers, hotels en zorginstellingen door middel van kunst, bloemen, fruit en geuren via het eigen Microfresh systeem. Meer informatie is te vinden op www.ambius-nl.nl.