Studenten verkiezen werksfeer boven salaris

Een open cultuur, fijne collega’s, heldere communicatie en goede samenwerking: deze zaken zijn volgens studenten het belangrijkst bij een eerste baan. Een goede werksfeer staat met stip op één (90 procent), zo blijkt uit het online carrièreonderzoek van ASA. Hierin werd aan 966 HBO- en WO-studenten gevraagd welke zaken zij belangrijk vinden in een toekomstige startersfunctie.

Op nummer twee staat de mogelijkheid om door te groeien (84 procent). Studenten willen in een rap tempo kunnen doorgroeien naar een hogere functie. De top drie wordt afgesloten met opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden (82 procent). Het verdiepen of uitbreiden van kennis is voor veel studenten een belangrijke voorwaarde om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Zaken die net buiten de top drie vallen zijn onder andere het salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een laptop, telefoon of auto, en de afstand woon-werkverkeer.

“Voor de nieuwe generatie werknemers is de sfeer binnen een bedrijf heel bepalend. Het imago van de werkgever wordt hierdoor steeds belangrijker bij het aantrekken en behouden van jong talent. Een sterk werkgeversmerk is hierbij van belang. Werkgevers die zich hiervan bewust zijn en met succes bouwen aan hun werkgeversmerk, zullen in staat zijn om meer jong talent aan hun bedrijf te binden. ASA weet als geen ander wat young professionals beweegt en denkt graag mee over het opbouwen van een sterk werkgeversmerk”, aldus Jan van Gorkum, algemeen directeur bij ASA.