BNI-prijs voor Wendy Snoek

Wendy Snoek van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is de winnaar van de BNI-prijs 2012. De prijsuitreiking vond eind vorige week plaats in de showroom van projectinrichter Wilkhahn in Rotterdam.

Het ontwerp van Wendy Snoek is voor een kunstuitleencentrum, uitgewerkt als een driedimensionaal magazine. Wendy is geïnteresseerd in verhalende architectuur en dat heeft ze in dit ontwerp uitgevoerd. Gevels worden omgeslagen, afbeeldingen zijn de kunst die te leen is, teksten ervaar je als lezingen. Elke muur, elk artikel, elk toilet is voorzien van een paginanummer. Een bijzonder ontwerp waarin op verschillende manieren doorheen gelopen / gebladerd kan worden.

De jury van de BNI-prijs 2012 bestaande uit juryvoorzitter Kees Marcelis, interieurarchitect, ontwerper Ruud-Jan Kokke, architect Christian Müller en architectuurcritica Kirsten Hannema van de Volkskrant waren unaniem van mening dat het ‘driedimensionale magazine’ van Wendy Snoek met kop en schouders boven de andere afstudeerwerken uitstak.

In totaal dongen elf genomineerden mee naar de BNI-prijs. Volgens jurylid Kirsten Hannema zijn alle ontwerpen gelieerd aan de wensen en eisen van deze tijd, zoals duurzaamheid, herbestemming en thuiszorg. Van alle werken heeft de jury verder nog drie eervolle vermeldingen gegeven aan Jaap Olaf van der Feer voor zijn project Locloods, een ondergronds hotel van Isabel Kamp en een kajak- en kanoclub in Bosnië van Tea Hadzizulfic.

Elk jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Met de prijs wil de BNI jonge interieurarchitecten aanmoedigen ontwerpen van hoog niveau te maken. Behalve gastheer Wilkhahn is ook de Belgische kantoormeubelproducent Pami sponsor van de prijs.