Mogelijkheden van lege kantoren

Het is geen nieuws: we hebben in ons land momenteel te kampen met een forse hoeveelheid leegstaande kantoren. Er zijn verschillende plannen om kantoorpanden tot appartementen te transformeren. Om deze wijzigingen praktisch haalbaar te maken, is het echter van groot belang om de sterkte van de constructie te kennen en te ontdekken waar verborgen reserves van de constructie zijn. Dat zegt Jan van Klinken, constructief adviseur bij constructiebureau Snetselaar.

Jan van Klinken: “Een goed onderzoek van de constructeur geeft de eigenaar een duidelijk beeld van de mogelijkheden die er zijn om een pand op te waarderen. In de huidige markt met veel leegstand komt deze vraag dan ook steeds vaker bij ons terecht. Uit een onderzoek kan bijvoorbeeld blijken dat optopping mogelijk is, zonder daarvoor de constructie ingrijpend te veranderen omdat deze al voldoende reserves heeft. Onze rol is om die reserves in kaart te brengen en ze optimaal te benutten.”

Onlangs onderzocht constructiebureau Snetselaar de haalbaarheid van optopping met luxe appartementen van het kantoorpand Zonnehof in Amersfoort. Margreet van der Hoeven, architect en opdrachtgever van het onderzoek: “Snetselaar toonde met hun constructief onderzoek aan dat optopping relatief eenvoudig mogelijk is. We zijn nu bezig met de vergunningen en bestemmingsplanwijzigingen en hopen volgend jaar te starten met de opbouw van de extra verdiepingen.”

Een onderzoek naar de constructie van een pand en de transformatie van vastgoed is volgens Snetselaar zeer breed toepasbaar. Naast de herontwikkeling van kantoren worden ook bedrijfshallen getransformeerd tot bijvoorbeeld showrooms of kantoorpanden. Van Klinken: “Eigenlijk is elke beoogde transformatie interessant om op constructieve haalbaarheid te onderzoeken. Elke constructie is anders en heeft vaak verborgen kwaliteiten. Hierdoor is het vaak mogelijk om de transformatie economisch aantrekkelijk te realiseren.”