Mewaf sluit in december

Bij meubelfabrikant Mewaf in Kortrijk (België) blijven tot het eind van het jaar slechts twaalf banen behouden. Dat meldt Het Nieuwsblad. Na gesprekken met de vakbonden is duidelijk geworden dat 87 mensen spoedig al op straat komen te staan. Eind december sluit Mewaf definitief de deuren.

Medio juni werd bekend dat Mewaf faillissement heeft aangevraagd. Als oorzaak werden genoemd de grote concurrentie en de te lage winstmarges. Het bedrijf verwees daarbij nadrukkelijk naar de huidige economische omstandigheden.

De directie van Mewaf in Kortrijk heeft afgelopen vrijdagochtend de gesprekken met de vakbonden over het sociaal plan afgerond. Hierbij werd duidelijk dat er 87 banen op de tocht staan. Dieter Masschelein van vakbond ABVV Metaal blikt in het Nieuwsblad behoorlijk tevreden terug op het onderhoud. “We kunnen concluderen dat het akkoord in grote lijnen rond is. Het is nu aan de directie om de details te bekijken.”

Naar verluidt komt er een sluitingspremie van 150  euro per jaar anciënniteit. Een arbeider ouder dan 45 jaar wordt 6 maanden doorbetaald. Wie jonger is 3 maanden. De helft van de werknemers wordt per 19 juli ontslagen. Daarna volgen er half augustus en op 5 september een tweede en derde ontslagronde. Twaalf werknemers worden weer in dienst genomen om de resterende opdrachten af te werken. Zij krijgen een contract tot eind december 2012.