Tronix ziet toename LED-panelarmaturen

Binnen enkele jaren zijn alle TL-buizen in onder meer winkels, kantoren, tandartspraktijken en ziekenhuizen vervangen door LED-panelarmaturen. Niet vreemd volgens Tronix: “De investering van aanschaf verdient zich door de hoge energiebesparing binnen afzienbare tijd dubbel en dwars terug.”

Tronix Europe in Uden merkt dagelijks de flink toenemende vraag naar LED-panelarmaturen. Als specialist op dit terrein, zijn ze niet verbaasd over de sterke groei. “Als ondernemer kun je in feite een makkelijk rekensommetje maken. Enkel een kwestie van je investering om alle buizen te vervangen afzetten tegen de besparing op energiekosten. In bijna alle gevallen kom je zo rond de 20 tot 25 maanden uit. Vanaf dat moment zijn alle besparingen op energie dus pure winst”, aldus product-manager bij Tronix Europe Sjoerd van Herpen.

Een stelling die Arie van der Poel onderstreept. Van der Poel heeft in het West-Brabantse Dinteloord een Fixet doe-het-zelf-zaak. “Mijn winkel telt 280 lichtpunten, die 6 dagen per week zo’n 10 uur branden. Bij mij is de terugverdientijd door besparing in energie in het meest ongunstige geval bijna 2,5 jaar. En dat meest ongustigste geval is in feite nu al achterhaald, omdat ik ook belastingvoordeel krijg door het vervangen van de traditionele buizen door LED.”

”Inderdaad”, zegt Sjoerd van Herpen. “Een ondernemer die investeert in energiebesparende technieken of duurzame energie, maakt kans op de Energie Investeringsaftrek, afgekort EIA. Zo biedt de investering dubbel voordeel: de energiekosten gaan omlaag én je hoeft minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Daarnaast is de kwaliteit van de verlichting gewoon heel goed. Met een mooie egale lichtstraling, van daglicht tot warm wit. De LED-panelarmaturen zijn bovendien makkelijk in te passen in de bestaande sparingen in systeemplafonds”, aldus Sjoerd van Herpen, die ondernemers graag hun terugverdienmodel voorrekent.