Shuttlebussen van Design District naar Forbo-fabriek

Forbo Flooring neemt dit jaar niet alleen deel aan Design District, het voormalige 100% Design, maar heeft een eigen dependance voor lezingen en bedrijfsbezoek. Op vrijdagmiddag 8 juni 2012 rijden twee shuttlebussen van Zaandam, waar het designevenement plaatsvindt, naar de op een steenworp afstand liggende Forbo-fabriek in Krommenie.

Belangstellenden voor de lezingen van Iris Bakker (promovendus aan de TU Delft) en Marijke Griffioen (ontwerper bij Forbo), en een bezoek aan de volgens Forbo grootste linoleumfabriek ter wereld, kunnen zich opgeven via www.forbo-flooring.nl/designdistrict.

De ervaring leert dat bezoekers vaak onder de indruk zijn van het proces en de ambachtelijkheid die gepaard gaat met het maken van linoleum. Het product wordt al 112 jaar lang op zeer duurzame wijze geproduceerd in de Zaanstreek. Naast dit fabrieksbezoek zijn er twee presentaties. De lezing van Iris Bakker behandelt de vraag wat in een woon- of werkomgeving leidt tot motivatie en inspiratie. Marijke Griffioen laat zien hoe een ontwerper zich door de beperkingen in het productieproces kan laten inspireren tot het maken van nieuwe producten.

De afgelopen 10 jaar vond het evenement Design District onder de naam 100% Design plaats in Rotterdam (waarvan de laatste zeven in de Van Nelle Ontwerpfabriek). Sinds vorig jaar heet het event Design District. Ook werd een nieuw thuis gevonden in Taets, Zaandam, net om de hoek van Amsterdam. De gebouwen van Taets staan op het Hembrugterrein, een voormalig legerterrein waar tot 2003 in het diepste geheim munitie werd gemaakt en getest. Een grote gerenoveerde fabriekshal biedt met 6.000 vierkante meter onderkomen aan Design District 2012.