Light+Building sluit af met 196.000 beursbezoekers

Zo’n 196.000 bezoekers (2010: 183.111) kwamen naar ’s werelds grootste beurs voor verlichting en gebouwentechniek, die op 20 april eindigde. Dat is een toename van ongeveer 7 procent ten opzichte van het evenement van 2 jaar geleden, dat toen 183.111 bezoekers trok. Ook het aantal deelnemers steeg, van 2.154 in 2010 tot 2.352 dit jaar.

De deelnemers waren afkomstig uit vijftig landen en presenteerden onder het centrale thema energie-efficiency op een volgeboekt beursterrein hun nieuwe producten en trends voor verlichting, elektrotechniek, huis- en gebouwautomatisering en software voor de bouw. De toename van het aantal bezoekers geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse. Het internationale aandeel is verder toegenomen en ligt nu op circa 44 procent, wat wil zeggen dat bijna één op de twee bezoekers van buiten Duitsland kwam.

“De Light+Building is ’s werelds grootste beurs voor energie-efficiency. Gebouwen zijn met een aandeel van 40 procent de grootste verbruikers. Daarom spelen ze zo’n belangrijke rol bij de ‘smart grids’, dat wil zeggen de decentrale energievoorziening. Dit uitstekende resultaat laat zien hoe groot de wereldwijde behoefte is aan oplossingen op het gebied van licht- en gebouwtechniek, waarbij natuurlijke hulpbronnen worden ontzien – en daarnaast dat de Light+Building bij uitstek het trefpunt is voor industrie en beslissers. De hoge verwachtingen van de branche – zo hebben we in veel gesprekken tijdens de beursdagen te horen gekregen – zijn daarmee nog overtroffen”, aldus Wolfgang Marzin, directievoorzitter van de Messe Frankfurt.

De conjuncturele ontwikkeling van de branche wordt zeer positief ingeschat; 91 procent van de bezoekers en 83 procent van de exposanten zijn tevreden over de economische ontwikkeling. De landen met het grootste aantal bezoekers op de Light+Building 2012 – op Duitsland na – zijn: Nederland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, China, Groot-Brittannië, Zwitserland, België, Zweden en Rusland. Een duidelijke groei lieten de regio’s Noord- en Zuid-Amerika en Aziatische landen als India, Zuid-Korea en Japan zien. Qua achtergrond bleef het bezoekersprofiel in het algemeen onveranderd met de hoofdcategorieën ambacht, industrie, handel en architecten, lichtontwerpers en ingenieurs.

De belangstelling van de bezoekers was gelijk verdeeld over de lichttechniek en de gebouwentechniek. Maar liefst 98 procent van hen is tevreden over het beursaanbod. De gemiddelde verblijfsperiode bedroeg 2 dagen. De beoordelingen van de exposanten leveren al een even positief beeld op: 86 procent van de aanbieders zegt zijn beursdoel te hebben bereikt. De producenten uit de hele wereld noemden vooral de hoge bezoekerskwaliteit, dat wil zeggen de beslissingsbevoegdheid, de internationalisatiegraad, het aantal nieuwe contacten en de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen te bereiken.

Verloop en resultaat van de beurs Light+Building worden door zowel industrie als ambachtelijk bedrijf positief beoordeeld. Friedhelm Loh, president van het overkoepelende Duitse verbond voor de elektrotechnische en elektronica-industrie (ZVEI): “De Light+Building 2012 heeft ruimschoots voldaan aan de verwachtingen van de Duitse brancheorganisatie voor Industriële Elektrotechniek en Elektronica (ZVEI). De uitstekende bezoekersaantallen en de hoge kwaliteit van de gesprekken stemmen optimistisch en geven aanleiding tot de verwachting dat de markten voor licht- en gebouwsysteemtechniek in 2012 zich positief verder zullen ontwikkelen. De geëxposeerde energie-efficiënte technologieën laten zien dat de energietransitie met de knowhow van de elektrotechnische industrie succesvol kan worden gerealiseerd.”

Walter Tschischka, president van de brancheorganisatie voor Duitse elektro- en ICT-bedrijven (ZVEH): “De elektrotechnische installatiebranche vaart een innovatieve koers. De Light+Building 2012 toont aan: zonder installatiebranche geen energietransitie! In het e-huis van de elektronicabranche wordt serieus werk gemaakt van energietransitie. Daarmee bewijst de elektrotechnische installatiebranche haar innovatieve kracht bij de implementatie van de doelstellingen op het gebied van milieubeleid. De exposanten informeren ons over de grote belangstelling van onze ledenbedrijven voor innovaties – duurzame systeemoplossingen zijn daarbij favoriet.”

Het aanbodspectrum van ’s werelds grootste beurs voor verlichting en gebouwentechniek wordt aangevuld met de speciale tentoonstelling ‘Het gebouw als krachtcentrale in de smart grid’ en het Building Performance Congress. Een enthousiast onthaal kreeg ook het Trendforum, waarin het stijlbureau bora.herke.palmisano in vier ruimtelijke inrichtingsconcepten de woontrends voor 2012/2013 presenteerde.

Na sluitingstijd van de beurs konden de vakbezoekers van de Light+Building en het algemene publiek zich laten verrassen door hoogtepunten van de Luminale, die Frankfurt en de Rijn-Main-regio omtoverde tot een fascinerende lichtwereld. Meer dan 140.000 bezoekers uit de hele wereld bewonderden de 170 licht-events in Frankfurt en het Rijn-Main-gebied.

De volgende Light+Building vindt plaats van 30 maart tot 4 april 2014 in Frankfurt/Main.

Statements van exposanten van de Light+Building 2012

Adalbert M. Neumann, directievoorzitter, Busch-Jaeger Elektro GmbH:
“Voor Busch-Jaeger was de Light+Building een grandioos succes. De bezoekersaantallen in onze beursstand hebben alle verwachtingen overtroffen. Onze klanten waren enthousiast – over de talrijke innovaties op het gebied van techniek en design en over de Brigitte Fashion Show, die elke dag circa vijftienhonderd bezoekers trok. Met dit evenement heeft Busch-Jaeger niet alleen hét hoogtepunt van de beurs gepresenteerd, maar tegelijkertijd een signaal afgegeven voor meer emotionaliteit in een door techniek gedomineerde branche.”

Christoph Hess, bestuursvoorzitter, Hess AG Form + Licht:
“De beursdoelstellingen van de firma Hess AG zijn ruimschoots bereikt. De bezoekers namen de tijd voor intensieve adviesgesprekken over nieuwe lampdesigns, LED-techniek met intelligente regelsystemen en ons uitgebreide LED-architectuurverlichtingsprogramma. De beursorganisator uit Frankfurt heeft opnieuw bewezen dat de Light+Building ’s werelds toonaangevende lichtbeurs is, waarvoor hartelijk dank.”

Walter Mennekes, directeur-vennoot Mennekes Elektrotechnik GmbH & Co. KG:
“Zowel kwantiteit als kwaliteit van de bezoekers waren voortreffelijk. Alle belangrijke doelgroepen als elektro-groothandel, elektronicabranche, elektrisch ontwerpers, industrie en overheidsinstanties waren hier aanwezig. Dit, én het grote aantal exposanten en bezoekers uit het buitenland, benadrukken het grote belang van deze beurs.”

Meer informatie: http://www.messefrankfurt.com/