‘Mens erger je niet’

Kent u de ‘ergernissen-top-vijf’ van Jan Mulder bij het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’? Er zijn meer Nederlanders die zich ergeren. Op het werk bijvoorbeeld. Op de eerste plaats staat een niet-functionerend computernetwerk en gecrashte software.

De ergernissen zijn in kaart gebracht door bureau Multiscope. Naast ‘computererproblemen’ ergeren Nederlandse werknemers zich groen en geel aan ‘ellebogenwerk’ om hogerop te komen (75 procent), een slechte sfeer op het werk (68 procent), collega’s die te laat komen (66 procent) en luid pratende of bellende collega’s (65 procent). Collega’s met een negen-tot-vijf-mentailiteit komen er ook slecht van af, net als de rokende collegae. Slecht luisterende leidinggevenden zijn eveneens een ergernis. Meer dan één op de vier werknemers denkt het werk van zijn direct leidinggevende beter te kunnen doen dan de chef.

De economische crisis laat ook zijn sporen na op de werkvloer: 70 procent van de werknemers heeft hier dagelijks last van. Zo letten werkgevers volgens twee van de vijf werknemers meer op de kleintjes en een derde voelt een hogere werkdruk omdat ze hetzelfde werk moeten doen met minder personen. Bij 77 procent van de werkenden leidt dat tot stress.