SP: ‘Leegstand kantoren financiële tijdbom’

SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft minister Schultz gewaarschuwd voor de mogelijk desastreuze gevolgen van te hoog in de boeken staande kantoorpanden. “Dit bedrag bedraagt rond de 7 miljard euro. Dat maakt de kantorenmarkt tot een volgende financiele luchtbel die de stabiliteit van onze economie kan aantasten. Dit groeit het ministerie van Infrastructuur en Milieu boven de pet. Ik wil dat Rutte en minister De Jager verantwoordelijkheid nemen voor het dossier leegstand”, aldus Jansen.

“Omdat projectontwikkelaars de ontwikkeling van vastgoedprijzen structureel te positief hebben ingeschat, staan miljoenen vierkante meters kantoor nu veel te hoog gewaardeerd in de boeken. Wanneer de onvermijdelijke afschrijvingen beginnen, komen de voornaamste eigenaren – verzekeraars en pensioenfondsen – acuut in problemen. Ook het niet-leegstaande deel van de kantorenmarkt treft dit probleem, omdat de huur kunstmatig hoog is gehouden. Een conservatieve schatting leidt tot de conclusie dat zo’n 60 miljoen vierkante meter minimaal 10 procent te hoog gewaardeerd is. Dat is 15 miljard euro! Tel die op bij de overwaardering van leegstaande kantoren en je komt op 22 miljard euro. Zo’n gigantische luchtbel kan – wanneer hij knapt – tot grote economische problemen leiden”, zegt het SP-tweedekamerlid.