Nieuw licht op de Nachtwacht

Sinds deze week baadt één van de meest beroemde schilderijen ter wereld in een nieuw licht. Philips heeft de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn aangelicht met innovatief LED-licht, in combinatie met een geavanceerd lichtregelsysteem. Dit doet de kleuren optimaal uitkomen en is veel duurzamer en zuiniger. Met dit project bestendigen het Rijksmuseum en Philips de intensieve samenwerking gericht op gezamenlijke innovatie op het gebied van LED-belichting. De samenwerking voor een aanvullende periode van vijf jaar werd deze week in het Rijksmuseum bezegeld door Frans van Houten, CEO van Philips, en Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

De LED-techniek is nu zo ver ontwikkeld dat het Rijksmuseum deze innovatie omarmt. De kleurweergave van de nieuwe lampen is optimaal, de objecten komen nog mooier ‘uit de verf’. Een vergelijking met de halogeenspot, geroemd om de warme kleur en het grote spectrum, wordt makkelijk overtroffen. Philips is al vanaf 2001 als Founder betrokken bij de grootste verbouwing, restauratie en vernieuwing in de 126-jarige geschiedenis van het Rijksmuseum.