‘OLED blijft duur’

Volgens velen is de zogenoemde organische LED-verlichting (OLED) de volgende fabelachtige innovatie, die de lichtbranche te wachten staat. Maar onderzoekers van Lux Research temperen de verwachtingen. Volgens hen zullen OLED-toepassingen ook in de toekomst veel te duur blijven voor mainstream-toepassingen.

Volgens de onderzoekers van het onafhankelijke Amerikaanse instituut zal de OLED-technologie de komende 10 jaar een flinke ontwikkeling te zien geven. Toch verwachten zij dat de OLED-markt omstreeks 2020 wereldwijd een omvang van ‘slechts’ 58 miljoen dollar zal hebben. Alleen in high end-toepassingen wordt een zekere opmars van de nieuwe technologie verwacht.

Voor het overige zullen we de OLED-technologie vooral tegenkomen in telefoons en andere mobiele apparatuur. “Het probleem met de OLED in de verlichting is, dat de technologie ook op termijn veel duurder zal blijven dan de beschikbare alternatieven”, zegt onderzoeker Jonathan Melnick. Naar verwachting zullen de eerste marktrijpe OLED-toepassingen vanaf 2015 gepresenteerd worden. Maar Melnick benadrukt dus dat deze de LED ook op de langere termijn niet zullen kunnen verslaan.