Arco laat zich inspireren door jong talent

De Nederlandse meubelfabrikant Arco organiseerde onlangs een workshop met de ontwerpers van de Londense Okay Studio. Dit als een logisch vervolg op het project Arcon 12, dat in 2005 plaats vond ter gelegenheid van het 100-jarig bedrijfsjubileum.

Tien designers van Okay Studio werden uitgedaagd om, op basis van de aanwezige productiemogelijkheden van Arco, iets in hout te creëren dat totaal anders is dan de producten uit de bestaande collectie. Met andere woorden: geen tafels, kasten of stoelen. Twee lange weekeinden kwam de groep bij elkaar in Winterswijk om samen ideeën te ontwikkelen en ze zelf uit te voeren in Arco’s meubelfabriek.

“Het waren leuke en vooral vruchtbare dagen”, weet Jorre van Ast, creatief directeur van Arco te vertellen. “Ook onze vakmensen hebben er met groot enthousiasme aan meegeholpen. Het was voor iedereen hard werken, maar wel in een uitstekende sfeer en met veertien nieuwe ontwerpen als resultaat.”

Arco’s nieuwe creatief directeur Jorre van Ast maakte na zijn opleiding aan het Royal College of Art in Londen zelf enige jaren deel uit van Okay Studio. “Het is een collectief dat samen een studio deelt in een oude pianofabriek in Noord-Oost Londen. Een creatief broeinest is het, waar ook al meermalen gezamenlijke presentaties uit zijn voortgekomen. Alle ontwerpers opereren weliswaar zelfstandig, maar samen, als groep, versterken ze elkaar. Het zijn allemaal oud studiegenoten en het was voor mij niet meer dan een logische stap om een dergelijke workshop met ze op te zetten. Ik verkeer natuurlijk in een heel bijzondere situatie, want ik ben zelf Arco en tegelijkertijd lid van de groep.”

Beide partijen beschouwen het als een succesvol project dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Arco. Het contact met nieuwe generaties ontwerpers wordt dan ook intensief voortgezet.

De resultaten van de Arco Okay workshop zijn tot en met 26 juni te zien bij Galerie Vivid, gelegen aan de Scheepmakershaven 17 te Rotterdam.