Cijfers kantoormeubelfabrikanten

De voorbije periode maakten diverse (buitenlandse) kantoormeubelfabrikanten hun cijfers bekend. Eerder meldden we al dat het Oostenrijkse Wiesner Hager een plus heeft kunnen noteren. Maar ook de Duitse fabrikanten Sedus en Assmann doen het goed. Het Oostenrijkse Bene heeft daarentegen een kleine omzetdaling te verstouwen gekregen. Toch is ook Bene optimistisch.

De omzet van Sedus steeg in het boekjaar 2010 met 8,6 procent tot 152,3 miljoen euro. De gunstige ontwikkeling zet zich volgens Sedus ook in de eerste maanden van 2011 voort. Deze ontwikkeling is in lijn met de cijfers van de Duitse Branchevereniging BSO. Volgens een woordvoerder van de branchevereniging boekten de bij de BSO aangesloten bedrijven gedurende het eerste kwartaal van dit jaar een omzetstijging van maar liefst 24,3 procent.

Ook bij de Duitse fabrikant Assmann zijn positieve geluiden te horen. Het bedrijf meldt dat de orderintake in de eerste vier maanden van 2011 met 30 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bijgevolg is ook de omzetverwachting voor 2011 naar boven toe bijgesteld. Assmann verwacht in 2011 een totaalomzet van ongeveer 70 miljoen euro te kunnen boeken. Om het succes ook op de langere termijn te kunnen veiligstellen, zal Assmann tot het jaar 2013 in totaal 14 miljoen euro investeren in nieuwe productietechnieken.

Het Oostenrijkse Bene valt op het eerste gezicht licht uit de toon. De fabrikant moest onlangs een kleine daling van de omzet bekend maken. In het boekjaar 2010-2011 werd met een omzet van 170,8 miljoen euro een daling van 4,7 procent geboekt. Toch is het bedrijf niet ontevreden. Reden is dat de omzetdaling te wijten is aan de matige cijfers in de eerste helft van het boekjaar; gedurende de laatste zes maanden werd een groei van maar liefst 12 procent geboekt. “De ontwikkelingen in het derde en vierde kwartaal laten dus een duidelijke trendbreuk zien”, aldus Bene-topman Frank Wiegmann.