Vepa 40 jaar

Op 24 mei 2011 bestaat Vepa Office Furniture in Hoogeveen officieel 40 jaar. “Hoewel de blik vooral gericht is op de toekomst willen we niet voorbij gaan aan deze wel heel bijzondere gelegenheid”, aldus directeur Janwillem de Kam.

Van de ongeveer 110 medewerkers vieren ook nog eens 6 medewerkers tegelijk met het bedrijf hun 40 jarig jubileum. Dat is in deze tijd redelijk uniek te noemen. “Taco Pol, Reijer Koster, Eef Knol, Henk Pel, Hilbert Hooijer en Roel Wiekema werken al vanaf het begin in 1971 bij het bedrijf. Gezien hun leeftijden zullen enkele van hen binnenkort in aanmerking komen voor een welverdiend pensioen maar anderen zijn pas 57 en zullen dus ook de komende jaren nog van waarde voor het bedrijf zijn.”

Het heuglijke feit wordt gevierd tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje. Waar de reis naar toe gaat, is voor vrijwel alle 178 deelnemers (ook de partners mogen mee) ook dit jaar weer een verrassing. “We zijn trots op al onze medewerkers die vaak al vele jaren bij ons werken en die er aan bij hebben gedragen dat we ondanks economisch lastige tijden nog steeds groeien, volop investeren en ook al onze producten in eigen fabriek in Hoogeveen concurrerend kunnen blijven produceren. Dat mag je dan naast de jaarlijkse winstuitkering ook wel een keer extra laten merken”, aldus De Kam.

Vepa is een familiebedrijf, dat zich heeft ontwikkeld tot een veelzijdige kantoor- en projectmeubelfabrikant. Het bedrijf begon in 1971 uit een doorstart van twee bedrijven Veco en Padamo. Met financiële steun én het vertrouwen van enkele families is Vepa begonnen met de productie van vooral stoelen, tafels, onderwijs- en laboratoriummeubilair. De families van toen zijn momenteel nog steeds de belangrijkste aandeelhouders.

Roel Wiekema, drijvende kracht achter het bedrijf in de afgelopen 40 jaar, behoort zelf ook tot de jubilarissen en heeft de directietaken van Vepa inmiddels overgedragen aan De Kam. Momenteel vormt Wiekema samen met Frits Muijsson de groepsdirectie van de VDB groep, waarvan ook Vepa deel uit maakt. “Over een jaar draag ik met een goed gevoel mijn taken over aan de nieuwe generatie. Zelf blijf ik als commissaris en op verzoek van de directie nog 4 jaar als adviseur aan de onderneming verbonden”, aldus Wiekema.

“Het is geweldig om te zien hoe we dit bedrijf hebben kunnen uitbouwen van 15 man tot een groep van bedrijven met ruim 300 medewerkers, 3 fabrieken en vestigingen in Hoogeveen, Emmen, Wijchen en Breda. Nu even stilstaan, feestvieren en maandag de 30e mei weer hard aan de slag met de toekomst.”