Het Nieuwe Werken contra gezondheid

Bijna driekwart van de Nederlandse medewerkers werkt een gedeelte van de tijd thuis of onderweg. Maar met het steeds meer wijdverbreid worden van Het Nieuwe Werken mag de aandacht voor een gezonde werkplek niet verslappen, waarschuwt Fellowes, wereldwijd leverancier van accessoires voor de werkplek. Het bedrijf liet onderzoek doen naar de houding en mening van Europese medewerkers over de omstandigheden op hun werk.

Werkgevers zijn mede verantwoordelijk voor het welzijn van hun medewerkers. Aandacht voor een gezonde werkplek is hierbij een belangrijk punt, ook wanneer medewerkers vaker thuis werken volgens Het Nieuwe Werken. “Het organiseren van gezonde werkplekken voor medewerkers op kantoor en thuis is een preventieve maatregel om ziekteverzuim terug te dringen en draagt bij aan een verhoging van de productiviteit. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten”, aldus Johan Hereijgers, Country Manager Benelux bij Fellowes.

Meer dan de helft van de Nederlandse medewerkers heeft de afgelopen 3 jaar last gehad van pijnklachten die verband houden met een niet-ergonomische werkomgeving. De werkgerelateerde pijnklachten variëren van pijn in de nek, rugpijn en RSI tot hoofdpijn. Bijna driekwart van de medewerkers besteedt een gedeelte van zijn werktijd thuis of onderweg aan het werken met een laptop.

Keukentafel, bank, trein, vliegtuig en bus worden genoemd als populaire plekken om de laptop te gebruiken. De kans op werkgerelateerde pijnklachten is hier groter dan op het kantoor, maar ook op het (thuis)kantoor is nog veel voor verbetering vatbaar, blijkt uit het onderzoek. Zo gebruikt 69 procent van degenen die last hebben van rugpijn geen speciale rugsteun en gebruikt bijna viervijfde van deze groep ook geen voetensteun. Van degenen die klachten aan de ogen hebben, gebruikt zelfs 80 procent geen specifieke pc- of laptopstandaard, terwijl het gebruik hiervan vermoeidheid van de ogen kan reduceren.

Wanneer medewerkers zich goed voelen en tevreden zijn over hun werkplek zal dit logischerwijs de productiviteit van de medewerkers bevorderen. Maar Fellowes heeft ook ontdekt dat wanneer de werkplekken van medewerkers niet goed zijn ingericht, de meeste medewerkers bijna drie kwartier per werkdag besteden aan het opnieuw schikken van hun werkplek. Bijna de gehele werkende bevolking in Nederland is hier mee bezig, thuis of op kantoor.

Om absentie door werkgerelateerde pijnklachten te reduceren en de productiviteit van medewerkers te kunnen verhogen, moeten werkgevers goed weten wat er bij de medewerkers speelt, wat hun behoeftes zijn en waar de problemen ontstaan. Een risicoanalyse en evaluatie van de werkplek is de manier om werkgevers inzicht te geven in deze zaken wanneer het om de werkomgeving gaat.

Het is opvallend dat voor slechts 42 procent van de medewerkers in Nederland een risicoanalyse en evaluatie van de werkplek wordt uitgevoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna negentig procent van de bedrijven de EC-richtlijn, waarin wordt bepaald dat bedrijven jaarlijks zo’n analyse moeten uitvoeren, schendt. Sommige sectoren zijn beter dan anderen in het leveren van zo’n inventarisatie. De overheidssector doet het ’t beste, gevolgd door de non-profitsector. Bij de overheid zijn in de afgelopen twaalf maanden een kwart van de werkplekken van medewerkers geëvalueerd, bij de non-profitsector is dit zeventien procent. Opvallend is dat de medische sector/gezondheidszorg juist slecht uit de bus komt, bijna de helft van deze medewerkers heeft nog nooit een risicoanalyse gehad.

Om het werkgevers gemakkelijker te maken zich aan de richtlijnen te houden, heeft Fellowes een speciale website ingericht, waar risicoanalyses gemaakt kunnen worden door medewerkers en waar werkgevers tips en tricks voor de verbetering van de werkomgeving kunnen vinden.