Wiesner Hager wint Red Dot Award

Met het nieuwe cafeteria-meubelprogramma Macao heeft de Oostenrijkse fabrikant Wiesner Hager dit jaar de wereldwijd gerenommeerde Red Dot Design Award 2011 gewonnen.

Voor het Oostenrijkse bedrijf is dit een grote onderscheiding die het consequente vormgevingsbeleid van de afgelopen jaren onderstreept. “Met Macao doorbreken we conventionele vormidealen en creëren zo de voorwaarden voor een creatieve sfeer, die steeds meer wordt verwacht van moderne Working Cafés”, aldus het bedrijf.

Macao is afkomstig uit de creatieve werkplaats neunzig design. De ontwerpers lieten zich vooral inspireren door de elegante schoonheid en de uiterst functionele constructie van natuurlijke structuren: “Organische vormgeving betekent het wezen van de natuur te onderzoeken, haar inwendige logica te begrijpen en in onze productwereld op te nemen. De natuur werkt niet precies, maar zeer effectief. Het is een wereld vol chaotische systemen, onregelmatige netwerken en vrije gelaagdheden. In plaats van met de computer gemaakte perfectie ontdekken wij de schoonheid van vrij gemodelleerde vormen. Het toeval wordt esthetisch stijlmiddel.“

Macao is echter ook een meubel dat uit lichtheid een dragend stapelstoelconcept ontwikkelt. “De bovenkant van de kunststof schaal heeft een heldere vloeiende contour – ongebroken en rustig. De poten lijken uit de onderkant van de schaal te groeien. Van de opnamepunten tot het midden van het zitvlak is de kunststof schaal versterkt. Er ontstaat een stabiliserend kruis dat het noodzakelijke draagvermogen garandeert.”

De poten van gelakt staal zijn afzonderlijk aan de zitschaal vastgeschroefd. De stoel kan ook worden voorzien van verschillende gestoffeerde zittingen. “Vormgevende kwaliteit, optische lichtheid en uitstekend zitcomfort kunnen zo ideaal worden gecombineerd.”