Kwaliteitsmerk Dutch Design

Dutch Design Kwaliteitskeurmerk, een nieuw initiatief voor Nederlandse ontwerpers, werd gelanceerd op 1 maart 2011. Het kwaliteitskeurmerk is opgericht om nieuwe, aankomende en ervaren Nederlandse ontwerpers te introduceren aan het grote publiek, zowel klanten als consumenten. De oprichters zijn Mariel Vieira, een ervaren brand consultant, en Eelco Jager, een specialist in online beleveniscommunicatie.

Het is de hoogste tijd, dat ‘Dutch Design Kwaliteitskeurmerk’ zich op dit moment positioneert. Immers, tot nu toe wordt de term ‘Dutch Design’ vaak geassocieerd met gerenommeerde namen van allerlei Nederlandse vormgevers, die in de media opduiken. Wij willen echter een opening maken voor alle andere Nederlandse vormgevers, ook minder bekende. Voor deze doelgroep is het kwaliteitskeurmerk opgericht. “Vertrouwen” is een kernbegrip in de wereld van het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk.

Onderzoek wijst uit dat ‘Dutch Design’ na de recessie terug is van weggeweest. Er zijn beduidend grote kansen op de internationale markt. Een voorbeeld is Cincinatti Art Museum dat grote acquisities deed in het kader van hedendaags Dutch Design. Begin deze maand lanceerde het beroemde warenhuis Selfridges in Londen de ‘Everyday Dutch winkel’  – een tijdelijke winkel in het Londense warenhuis her Wonder Room. In deze ruimte worden conceptuele stukken tentoongesteld van vijf afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven 2010 en van meer gevestigde vormgevers en studio’s.

Dutch Design Kwaliteitskeurmerk is de eerste en enige in zijn soort. De missie ervan is de consument te beschermen tegen misbruik van de term ‘Dutch Design’ door partijen die daartoe niet bevoegd zijn. Het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk wil ook nieuw vertrouwen genereren bij consumenten met betrekking tot het typisch Nederlands product ‘Dutch Design’. “Ons product is volstrekt transparant en voor iedereen toegankelijk.”

Dutch Design Kwaliteitskeurmerk staat open voor alle Nederlandse vormgevers; voorbeelden van takken van creativiteit zoals sieraden, fotografie, architectuur, industriële vormgeving, mode enz. Vormgevers die gebruik willen gaan maken van het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk moeten voldoen aan bepaalde kwalificaties. Dutch Design Kwaliteitskeurmerk staat garant dat bij overtredingen en klachten, adequate maatregelen zullen worden genomen. De meest verstrekkende maatregel is annulering van deelname.

Momenteel zijn ervaren ontwerpers als Rene Put, Hollandse Meesters, Steven van Vliet, Ingmar Swalue en Marc Deurloo onder andere lid. Andere veelbelovende talenten die zich hebben aangesloten bij het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk zijn Pauline van Dongen, Elsien Gringhuis, Linda Franse, Mietze B, Michel Heesen en Malou Tan.