Wisselend beeld kantorenmarkt grote steden

De gebruikersmarkt voor kantoren liet in 2010 een wisselend beeld zien in de vier grote steden. Amsterdam en Rotterdam zagen in 2010 een lichte toename van de opname terwijl Den Haag en Utrecht, na een lichte stijging van de opname in 2009, deze in 2010 juist weer licht zagen dalen. Dat meldt de website van het vaktijdschrift Real Estate Magazine.

Het aanbod steeg in alle vier de steden, waarvan in Utrecht het hardst met 9,8 procent. Al met al is de dynamiek in de vier grote steden nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Desalniettemin bleven de steden in vergelijking met de rest van Nederland het meest in trek als vestigingslocaties, een status die ze niet snel kwijt zullen raken, aldus www.realestatemagazine.nl

Na een kleine daling van de huurprijzen in 2009 bleven deze in 2010 in de vier grote steden op de toplocaties relatief stabiel. Op secundaire locaties en voor minder courante objecten staan de huurprijzen nog steeds onder druk. Incentives namen het afgelopen jaar verder toe.

Nadat de gebruikersmarkt in 2009 en 2010 een dieptepunt bereikte, is de verwachting dat de dynamiek in 2011 licht zal toenemen. Het Nieuwe Werken, consolidatie, kostenreductie en huurverlengingen blijven echter een belangrijke rol spelen. Onzekerheid over het economisch herstel blijft ook in 2011 boven de markt hangen.