Nieuw innovatiecentrum Sedus

De Duitse fabrikant Sedus heeft een nieuw ontwikkelings- en innovatiecentrum in gebruik genomen. Met het door de Berlijnse architecten Ludloff + Ludloff ontworpen gebouw realiseert de internationaal gerenommeerde kantoormeubelfabrikant een volgende stap in de strategie: de verplaatsing van onderdelen op de historische vestigingsplaats in Waldshut naar de hoofdproductielocatie.

“Door de nabijheid van de productieafdelingen kunnen ontwerpers, constructeurs en medewerkers van de modelbouwwerkplaatsen bij de ontwikkeling van nieuwe producten nu optimaal gebruik maken van synergieën”, meldt een woordvoerder.

Direct naast het hoogbouwmagazijn van Sauerbruch Hutton Architecten krijgt dit introverte en in een gevelbekleding van glasvezelweefsel gehulde gebouw afhankelijk van de intensiteit van het zonlicht soms een doorzichtige of tuleachtige en dan weer een gesloten en fluweelachtige uitstraling.

“Het door Ludloff + Ludloff ontworpen en gerealiseerde ontwikkelings- en innovatiecentrum belichaamt een mijlpaal op het gebied van het gebruik van interne synergieën, en is tegelijkertijd een architectonisch juweel dat een nieuw identificatieplatform voor de innovatiecapaciteiten van het bedrijf vormt.”

In het nieuwe, van het publiek afgeschermde gebouw, vindt de strategische productontwikkeling plaats. “Projectmanagers ontmoeten elkaar nu snel en zonder problemen en kunnen ontwerpen, materialen, constructiemethoden en productieprocessen met elkaar bespreken.”

Op de bovenverdieping van het gebouw, waarvan het oppervlak rond een gebouwkern in het binnenste als een plateau kan worden omlopen, werken 22 medewerkers, van het hoofd van de ontwikkelingsafdeling tot ontwerpers, constructeurs en medewerkers van de afdeling strategische inkoop. Bij een plafondhoogte van bijna zeven meter ontstaat dankzij een doorlopende raamlijst een zwevend effect. “Op de begane grond zijn acht medewerkers werkzaam. Zij zijn actief in de werkplaatsen voor modelbouw, stoffering en metaalverwerkingwaar tot aan de voltooiing van een nieuw serieproduct alle losse onderdelen van de prototypen worden vervaardigd en getest.”

De laatste stap in de realisering van één integrale bedrijfslocatie is de bouw van een nieuw kantoorgebouw met showroom conform de op basis van een architectuurwedstrijd uitgewerkte plannen van het architectenbureau Allmann Sattler Wappner Architekten uit München. Het tijdstip van de realisering staat momenteel nog niet vast.