Eerste autosnelweg ter wereld met LED-verlichting

Rijkswaterstaat heeft samen met opdrachtnemers Gebroeders Van der Lee, adviesbureau Spectrum en leverancier Philips op de A44 de eerste autosnelweg ter wereld met LED-verlichting gerealiseerd. De verlichting is aangebracht op een traject van circa 7 kilometer tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug.

De officiële opening vindt plaats tijdens een expertmeeting op 17 februari 2011. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Rijkswaterstaat. Door de duurzame LED-verlichting en de diminstallatie wordt ruim 40 procent op energie bespaard en kan de CO2- uitstoot met hetzelfde percentage worden gereduceerd.

Op dit moment wordt bij Rijkswaterstaat circa 60 procent van het energieverbruik op snel- en vaarwegen gebruikt voor verlichting. Dankzij energiezuinige LED-lampen met een langere levensduur is het mogelijk om het energieverbruik te verminderen. De LED-verlichting op de A44 gaat per jaar 180.000 kWh besparen, dit is het verbruik van circa vijftig huishoudens. LED-verlichting vereist een hogere investering dan traditionele verlichting, maar de kosten worden volgens Philips binnen 10 jaar terugverdiend. De langere levensduur van de LED’s zorgt voor minder en eenvoudiger onderhoud. Via het project A44 wil Rijkswaterstaat ervaring opdoen met deze innovatieve manier van snelwegverlichting.

Naast energiebesparing heeft de nieuwe verlichting ook voordelen voor de weggebruiker, beklemtoont Philips. Zo wordt via het toegepaste dimsysteem de juiste hoeveelheid licht gebruikt tijdens drukke tijdstippen, zoals de spits. Wanneer het rustiger is op de weg, wordt het licht automatisch gedimd. Daarnaast kan met deze nieuwe verlichting het licht preciezer gericht worden op de weg, waardoor lichtvervuiling aanzienlijk vermindert.

“Ons partnerschap met Rijkswaterstaat op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit houdt in dat we samen verlichtingsoplossingen implementeren die energie besparen en waarvoor minder onderhoudswerkzaamheden op de weg nodig zijn. Samen zorgen we voor een sterk verbeterde mobiliteit tegen een lager energieverbruik,” zegt Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux.

De investering in LED-verlichting heeft een dubbel voordeel: een lager energiegebruik en minder economische hinder, aldus de lichtproducent. Door Philips’ Speedstar LED-systeem gaan de onderhoudskosten omlaag en kan onderhoud beter gepland worden waardoor verkeersproblemen vermeden worden. De lange levensduur van LED’s in combinatie met het kunnen uitlezen van de staat van de verlichting via een computer op afstand, maakt dit voor Rijkswaterstaat mogelijk. Door dit systeem kan centraal bekeken worden of er aanpassingen of reparaties nodig zijn. Het beheer kan hierdoor efficiënter gepland worden en dit zorgt voor een betere mobiliteit voor de weggebruiker.