Groninger museum heropent na revitalisatie

Foto: Zachtleven foto's

Het Groninger Museum opent op zondag 19 december de deuren na een revitalisatie van ruim 8 maanden. Het hele gebouw heeft zijn glans herwonnen en is volledig in kleur hersteld. Topontwerpers Maarten Baas, Studio Job en Jaime Hayon hebben ruimtes opnieuw vormgegeven. Zij ontwierpen respectievelijk het Mendini Restaurant, de Job Lounge en het hypermoderne digitale informatiecentrum. De revitalisatie heeft een kleine 6 miljoen euro gekost.

Het Groninger Museum meet zich met de top van musea in Nederland en West-Europa. Om deze positie te behouden, is innovatie en verbetering nodig.
Studio Job ontwierp de spectaculaire ontvangstruimte Job Lounge, gebaseerd op 19e eeuwse besloten clubs met rokende heren met hoge hoeden.
Het Info Center, het nieuwe informatiecentrum, is ontworpen door de jonge Spaanse ontwerper Jaime Hayon. Over de hele wereld is zijn werk in de meest prestigieuze kunst- en designpublicaties verschenen.
Het Mendini Restaurant in het Groninger Museum is ingericht door Maarten Baas. Hij liet zich inspireren door zijn Clay collectie. De meubelen uit de Clay serie hebben een metalen skelet en zijn gemaakt van industriële klei. Speciaal voor het Mendini Restaurant ontwierp Maarten Baas een aantal nieuwe modellen Clay meubelen. Alle stukken zijn met de hand gemaakt.

Tijdens de revitalisatie is groot onderhoud gepleegd aan het exterieur van het museum. De gouden toren heeft zijn prachtige glans terug en de paviljoens hebben weer kleur. Alessandro Mendini ontwierp de nieuwe tegel voor het exterieur van het Mendinipaviljoen. Deze duurzame keramiek tegels zijn geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum. Het gebouw heeft hierdoor een frisse, nieuwe uitstraling gekregen.

Nieuw is de Groninger Museum Collector, een systeem waarmee de bezoeker via een sleutelhanger zelf informatie kan verzamelen over de kunstwerken. IJsfontein (Amsterdam) is de ontwerper van dit interactieve product. Deze GMcollector is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe tentoonstelling ‘Het onbekende Rusland. Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920’.

Het Groninger Museum is als gebouw niet zomaar een omhulsel voor kunst, het is een op zichzelf staand kunstwerk. Het heeft de functie van landmark en is daarom even belangrijk voor Groningen als de Eiffeltoren voor Parijs en de Dom voor Utrecht. Het museumgebouw, een monumentaal voorbeeld van postmoderne architectuur, is het meest kostbare en meest bekende onderdeel van de kunstcollectie van het Groninger Museum.